2023-04-20

Професор Антон Столітній поділився зі студентами-фінансистами ефективними кейсами антикорупційної діяльності

19 квітня доктор юридичних наук, професор Антон Столітній прочитав для студентів-магістрантів освітньо-професійних програм «Управління фінансово-економічною безпекою» та «Фінанси, банківська справа та страхування» Полтавської політехніки гостьову лекцію-дискусію, присвячену практичним питанням запобігання корупції. Науковець з багаторічним практичним досвідом проаналізував передумови забезпечення фінансово-економічної безпеки на макро- та мікрорівнях та поділився ефективними кейсами по запобіган

Професор Антон Столітній поділився зі студентами-фінансистами ефективними кейсами антикорупційної діяльності

У рамках вивчення навчальної дисципліни «Антикорупційна діяльність» майбутні професіонали фінансово-економічної сфери – студенти-магістранти освітньо-професійних програм «Управління фінансово-економічною безпекою» та «Фінанси, банківська справа та страхування» спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» відвідали особливе заняття – гостьову лекцію «Запобігання корупції: практичні питання».

Доктор юридичних наук, професор Антон Столітній, який має багаторічний практичний досвід у правоохоронних органах, розповів про практичні аспекти антикорупційної діяльності та виділив ключові проблеми протидії корупції в Україні. Тематика була орієнтована на висвітлення практичних кейсів запобігання та протидії корупції як передумови забезпечення фінансово-економічної безпеки на макро-та мікрорівнях. Особлива увага учасників зосереджувалася на важливості обґрунтування вибору варіантів управлінських рішень у сфері фінансів, банківської справи та страхування з урахуванням наявних корупційних обмежень, законодавчих та етичних аспектів.

За словами лектора, питання запобігання та протидії корупції наразі набувають ще більшої актуальності, оскільки найрізноманітніші корупційні «схеми», особливо в умовах дії воєнного стану, залишаються стійким негативним фактором, що створює реальну загрозу національній безпеці, укріпленню державних демократичних цінностей, зміцненню авторитету країни на міжнародній арені та подальшому розвитку держави загалом.

Серед найактуальніших питань – застосування міжнародних практик протидії корупції, формування правових і практичних аспектів формування доброчесності у суспільстві, нульової толерантності до корупції, уникнення корупційних ризиків у діяльності юридичних осіб публічного права тощо.

Особливий інтерес у слухачів викликала діяльність конвертаційних центрів та їхнє використання задля ухилення громадян від сплати податків і легалізації злочинних доходів.

Крім того, під час дискусії науковець наголосив на необхідності забезпечення економічної ефективності антикорупційних заходів, особливостях розвитку фінансового контролю у напрямі запобігання корупції. Студентська молодь Полтавської політехніки взяла активну участь у дискусійних обговореннях антикорупційної тематики, досить детально обговоривши практичні аспекти антикорупційної діяльності, послідовно та структуровано виділивши ключові проблеми протидії корупції в Україні.

Науково-педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права університету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» обговорили подальші шляхи плідного науково-освітнього партнерства у сфері практичної підготовки випускників фінансово-економічних та правничих спеціальностей.

Незважаючи на запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території України, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», як один з кращих класичних багатопрофільних університетів нашої країни, продовжує забезпечувати якісну підготовку і комфортні умови для навчання здобувачів вищої освіти – майбутніх лідерів та професіоналів, готових сумлінно працювати задля повоєнного відновлення економічного сектору господарства нашої країни. Адже молодь – майбутнє української нації має бути готовою до швидких глобалізаційних змін, чітко та оперативно реагуючи на непрості суспільні виклики.

Наразі фахівець-практик також тісно співпрацює з кафедрою публічного управління, адміністрування та права університету, проводить для студентів консультації у рамках тренінгового курсу з кримінального процесу. А раніше, будучи керівником Полтавської обласної прокуратури, Антон Столітній прочитав студентам лекцію про впровадження IT-технологій в державне управління.

Нагадаємо, майбутні правники вивчають основи юридичної клінічної практики з досвідченими фахівцями, студенти-майбутні публічні управлінці ознайомилися з роботою Полтавської РВА, майбутні правники поглибили знання податкового законодавства, ознайомившись з роботою Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у місті Полтаві, майбутні професіонали вдосконалили навички роботи з обліковою звітністю на базі Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у місті Полтаві, фахівець з форексних операцій відомої компанії-експортера прочитала відкриту лекцію про інновації фінансового менеджменту, фахівець АТ «Полтава-банк» – випускниця університету прочитала студентам лекцію про управління комплаєнс-ризиками в банківській сфері, а науковиці політехніки взяли участь в обговоренні податкової реформи.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»