2024-01-29

Полтавська політехніка підписала угоду про співпрацю з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі ректора, професора Володимира Онищенка та Університет Григорія Сковороди в Переяславі в особі ректора, професора Віталія Коцура уклали угоду про науково-освітню співпрацю між провідними закладами вищої освіти. Партнерська угода закріплює співпрацю у сфері освіти та науки, ефективного використання спільних можливостей щодо сприяння подальшому розвитку наукового та інноваційного потенціалу.

Полтавська політехніка підписала угоду про співпрацю з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі

Два провідні класичні заклади вищої освіти України започаткували науково-освітню співпрацю Полтавської політехніки з Університетом Григорія Сковороди в Переяславі.

25 січня до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» прибула делегація з Університету Григорія Сковороди в Переяславі на чолі з ректором, професором Віталієм Коцуром. До складу делегації увійшли проректор з навчально-методичної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Вячеслав Різник, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності, кандидат історичних наук, доцент Василь Дудар, декан факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій, кандидат історичних наук, доцент Вячеслав Редзюк, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Інна Мисан, доктор філософії у галузі психології, викладачка кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти Юлія Кролівець, відповідальна за проєктну діяльність, голова Переяслав-Хмельницького осередку КФ Української Спілки Психотерапевтів, консультантка, старша викладачка кафедри менеджменту, практичної психології та інклюзивної освіти, відповідальна за проєктну діяльність університету Тетяна Кузьменко.

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко разом з ректором Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктором історичних наук, професором Віталієм Коцуром у присутності членів Вченої ради, представників органів студентського самоврядування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписали угоду про співпрацю у сфері освіти та науки задля ефективного використання спільних можливостей щодо сприяння подальшому розвитку наукового та інноваційного потенціалу, проведення спільних наукових досліджень.

«Продовжуємо працювати над розширенням кола партнерів серед найкращих українських університетів! До Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» завітала делегація колег з Університету Григорія Сковороди в Переяславі — тепер наших партнерів, дуже близьких по духу і рівнем прогресивності.

Підписання угоди про науково-освітню співпрацю між провідними університетами в умовах воєнного стану символізує нашу єдність у прагненні надавати якісні освітні послуги, здійснювати ефективну науково-дослідницьку діяльність і робити все можливе, щоб молодь бачила своє майбутнє в Україні.

Цей університет з суто педагогічного став багатопрофільним класичним закладом вищої освіти з широким спектром освітніх програм. Без перебільшення, у складі делегації від університету-партнера прибули колеги, які, як і ми, живуть університетом.

Коли люди є однодумцями та живуть життям університету, розвитком освіти і науки, то маємо про що поговорити, обмінятися досвідом, поділитися власними напрацюваннями.

Щиро дякуємо за запрошення відвідати Університет Григорія Сковороди в Переяславі! Плануємо почати втілювати наші перспективні плани у реальність уже в цьому семестрі!

Ми всі працюємо з єдиною метою — тримаючи власний науково-освітній фронт, ефективно забезпечувати для наших молодих людей можливості для щасливого майбутнього у вільній, незалежній та мирній Україні завдяки сучасним знанням актуальних професій. Радіємо, що розумні та талановиті студенти обирають українські університети! Слава Україні!», – ректор прокоментував багатопрофільного класичного Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

За словами ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі, доктора історичних наук, професора Віталія Коцура, вже третій рік Університет Григорія Сковороди в Переяславі не є суто педагогічним закладом і має спільну історію з Полтавською політехнікою, переживши подібні освітні трансформації в багатопрофільний класичний університет.

«Ще одна цікава спільність – ваш університет веде корені з колишнього Інституту шляхетних дівчат, це насправді унікальний випадок. Мені особисто як історику за фахом такі історії надзвичайно імпонують, це ваша «родзинка». Ми свою історію черпаємо з 1737 року з Переяславського колегіуму, адже було складно довести безперервність вищої освіти на території Переяславщини. Така наступність освітніх традицій – це правильний підхід, з точки зору історика можу сказати – там, де були осередки вищої освіти, там має простежуватися спадковість.

Останнім часом ми багато співпрацюємо з різними закладами, в основному багатопрофільними, тому приємно, що ми з нашими колегами маємо змогу приїхати до Полтави. У нас наразі сформувалася молода команда, яка дала поштовх розвитку усього університету, а географія нашого студентства, якого чисельно нараховується понад 7 тисяч, охоплює всю територію України – від заходу до сходу, з півночі на південь.

За рахунок того, що ми маємо широку географію зв’язків з коледжами, ліцеями, маємо саме такий контингент, крім того сучасні освітні програми, матеріально-технічна база відіграють першочергову роль. Поділяю думку шановного Володимира Олександровича, що перш ніж щось відкривати, необхідно створити матеріальну базу. Завдання ректора – це пошук інвестицій, досягнення глобальних стратегічних цілей, проте дуже багато залежить від команди і тих людей, які тебе оточують. Коли команда успішна, коли команда працює, буде надзвичайно високий результат. Маємо бути готовими до будь-яких викликів, будь-яких змін і показувати дійсно якісний рівень, тоді будуть студенти, викладачі, успішні проєкти і якісні програми. Щиро вітаю всіх колег з університету-партнера, бажаю успіхів, рухаємося далі в спільному напрямку!», – наголосив очільник УГСП.

Партнерська угода передбачає взаємодію та співпрацю провідних закладів вищої освіти України з метою здійснення експериментально-дослідної та інноваційної діяльності, активізацію та удосконалення навчальної діяльності та поліпшення умов надання освітніх послуг, ефективний професійний розвиток науково-педагогічних працівників, запровадження спільних проєктів, мобілізацію та ефективне використання освітніх ресурсів обох університетів.

Метою підписаного договору стали співпраця та обмін інформацією і досвідом, здійснення наукової, науково-педагогічної та експериментально-дослідницької діяльності та підвищення ефективності власної роботи.

Одразу після підписання почали її реалізацію. Сковородинівців надзвичайно зацікавив досвід Полтавської політехніки по створенню першого в Україні інноваційного Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr. Leader, впровадження системи Education&Care, Гендерний центр, а також робота Центру ветеранського розвитку.

Під час кампус-туру сучасними навчальними аудиторіями, мовними центрами і лабораторіями, ректори привітали учасників семінару для вчителів інформатики щодо роботи з обдарованими дітьми.

Колеги з УГСП мали змогу на власні очі побачити потужну матеріально-технічну базу і локації, які сприяють максимально ефективному освітньому процесу, а також розвитку творчих та наукових здібностей як студентів, так учнів, особливо тих, хто захоплюється науковою діяльністю. Звісно сковородинівці відвідали і осередок популяризації науки і наукової освіти – Музей науки НЦ МАН України у Полтавській політехніці.

Студентське ком'юніті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» також налаштоване на співпрацю зі студентами з УГСП, дуже зацікавлене у програмах внутрішньої академічної мобільності.

Відзначимо, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з провідних українських університетів, що має ряд укладених чинних угод про співпрацю та науково-освітнє парнерство із закладами вищої освіти, науковими установами та державними інституціями. Зокрема, нещодавно Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, про спільну діяльність у науковій та освітній сферах з Київським національним університетом будівництва і архітектури, започаткувала співпрацю з Харківською державною академією культури,  підписала Меморандум про співпрацю з Львівською національною галереєю мистецтв імені Бориса Возницького, співпрацюватиме з Полтавським відділенням ННЦ «Інститут судових експертиз імені М.С. Бокаріуса».

Нагадаємо, Полтавська політехніка успішно пройшла акредитацію 10 освітніх програм, отримавши відмінні відгуки експертів НАЗЯВО, співпрацюватиме з Варшавською політехнікою і компанією Siemens у новому технологічному проєкті, підписала Меморандум про співпрацю з АТ «Укргазвидобування» і профільними університетами.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»