2022-11-07

Стейкхолдери поділилися зі студентами лайфхаками підготовки сертифікаційних документів при експорті товарів

На базі Полтавської торгово-промислової палати відбулося виїзне навчальне заняття для магістрантів спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», присвячене питанням підготовки сертифікаційних документів при експорті товарів до зарубіжних країн.

Стейкхолдери поділилися зі студентами лайфхаками підготовки сертифікаційних документів при експорті товарів

Науково-педагогічні працівники кафедри міжнародних економічних відносин та туризму, студенти-магістранти спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і представники Полтавської торгово-промислової палати провели виїзне навчальне заняття, на якому обговорили актуальні питання підготовки сертифікаційних документів при експорті товарів до зарубіжних країн.

У рамках зустрічі майбутні фахівці з міжнародної економіки під керівництвом доктора економічних наук, професора, завідувачки кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Полтавської політехніки Ірини Чичкало-Кондрацької та доктора філософії, доцентки кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Ірини Левченко дізналися про практичні аспекти організації експорту вітчизняної продукції та обговорили реальні випадки з діяльності Полтавської торгово-промислової палати.

З метою побудови конструктивного діалогу, взаємодії освіти і сучасного ринку праці до активного обговорення долучилися стейкхолдери освітньої програми «Міжнародні економічні відносини» - президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Борисенко та фахівці-практики, які надали ефективні рекомендації щодо якісної практичної підготовки майбутніх професіоналів.

Студенти – магістранти Полтавської політехніки ознайомилися зі специфікою надання сертифікатів на товари, які підпадають під преференційний режим при експорті на ринки країн-донорів в рамках Генеральної системи преференцій - країн Європейського Союзу, Японії, Туреччини, Сполучених Штатів Америки або ж застосовуються у межах митної території України у разі потреби підтвердження українського походження товарів. Корисними практичними лайфхаками зі студентською молоддю поділився експерт із сертифікації Полтавської торгово-промислової палати Володимир Натрусний.

Здобувачі вищої освіти спеціальності «Міжнародні економічні відносини» стали активними слухачами міні-тренінгу від начальника відділу інтелектуальної власності та виставкової діяльності Полтавської торгово-промислової палати Анатолія Крайника, який презентував практичні кейси сучасної виставкової діяльності на Полтавщині та розповів про особливості подання документів на право інтелектуальної власності.

Професійні комунікації, інтерактивні формати спілкування під час заняття («питання-відповідь», дискусія, ситуаційний аналіз), зручні локації, презентований досвід та корисні кейси від професіоналів-практиків Полтавської торгово-промислової палати у сфері експертизи та сертифікації, права інтелектуальної власності, виставкової діяльності тощо позитивно мотивують молодь до сумлінного опанування професійних компетенцій для зростання конкурентоспроможності майбутніх випускників на сучасному ринку праці. Обговорення реальних робочих ситуацій і чіткого алгоритму подання документів та отримання сертифікатів на певну групу товарів, зустрічі з успішними людьми, які реалізувалися у власній професії, викликали значний інтерес у магістрантів, що навчаються за освітньою програмою «Міжнародні економічні відносини».

По завершенню зустрічі науковці Полтавської політехніки та стейкхолдери домовилися про подальшу співпрацю у сфері освіти та працевлаштування випускників університету. Викладачі та розробники освітньо-професійної програми за спеціальністю 292 «Міжнародні економічні відносини» враховуватимуть надані практичні рекомендації при здійсненні підготовки висококваліфікованих фахівців з міжнародної економіки.

Науково-педагогічні працівники кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють слова щирої вдячності співробітникам Полтавської торгово-промислової палати за плідну співпрацю та готовність ділитися власним досвідом зі студентами. У подальших планах – продовжувати тісну співпрацю зі стейкхолдерами у напрямі якісної практично орієнтованої підготовки висококваліфікованих фахівців у сфері міжнародних економічних відносин.

Нагадаємо, минулого року стейкхолдери обговорили критерії якісної підготовки та працевлаштування фахівців з міжнародної економіки, науковці Полтавської політехніки працювали над вдосконаленням освітньої програми «Право», стейкхолдери і викладачі обговорили шляхи покращення підготовки фахівців з фізичної культури та спорту та працювали над модернізацією змісту освітньої програми «Документознавство та інформаційна діяльність».

Нещодавно стейкхолдери назвали основні критерії успішного працевлаштування випускників в Держаудитслужбі України, науковці та стейкхолдери проаналізували професійні компетенції випускників фінансових спеціальностей, а майбутні фінансисти дізналися про ризики, пов’язані з використанням криптовалют.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»