2021-09-16

У Центрі сучасного мистецтва відкрилася виставка Миколи Підгорного

16 вересня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрилася виставка Заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України Миколи Підгорного «Живопис». Відвідувачі ознайомилися з найзнаковішими роботами художника та обмінялися враженнями.

У Центрі сучасного мистецтва відкрилася виставка Миколи Підгорного

З метою популяризації сучасного мистецтва серед молоді, полтавців та гостей політехніки у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочала роботу анонсована виставка Заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України Миколи Підгорного «Живопис». В експозиції представлені найзнаковіші роботи полтавського митця «Банальний трикутник», «Один», «Поранений кентавр», «Давид», декілька знаменитих автопортретів, виконаних у найрізноманітніших художніх техніках.

«Наша сьогоднішня зустріч особливо хвилююча, буквально переповнює гордість від того, що маємо унікальну нагоду познайомитися ближче з людиною, чиї картини та філософський погляд на життя та буденні речі просто вражає, художником, чиє ім’я відоме далеко за межами міста – Заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України Миколи Підгорного. Щиро радіємо з того, що у Центрі сучасного мистецтва, створеному 2016 року за особистої підтримки та всебічного сприяння ректора університету, професора Володимира Онищенка, можемо доторкнутися до прекрасного, зануритися у світ сучасного мистецтва та поспілкуватися з майстрами пензлю.

Виставка Миколи Підгорного – неймовірно важлива подія у житті нашого університету, а студенти і викладачі кафедри образотворчого мистецтва щасливі від того, що можуть навчатися у справжніх метрів», – прокоментувала членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко.

На відкриття виставки завітали: ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, директорка Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка Ольга Курчакова, директори Навчально-наукових інститутів, декани факультетів, іноземні науковці, науково-педагогічні працівники та співробітники університету.

«Надзвичайно приємно відкривати виставку генія своєї справи. Виставку шедеврів з неймовірною енергетикою!

Наш університет є багатопрофільним класичним університетом, у якому чудово поєднуються, здавалося б, непоєднувані речі – мистецтво та нафтогазова інженерія, право та будівництво, ІТ і фізична культура, економіка та архітектура тощо. А зустрічі, тепле невимушене спілкування з відомими полтавськими митцями стали ще однією доброю традицією Полтавської політехніки. На мою думку, саме мистецтво формує нове покоління молоді, що власними руками творитиме світле майбутнє України.

Щасливий, що саме в наших стінах проходить такий неймовірний захід, щиро дякую Миколі Васильовичу Підгорному за підтримку нашої ініціативи, відкритість до обдарованої студентської молоді, викладачів. Впевнений: дана виставка – гарний початок плідної мистецько-освітньої співпраці з університетом.

У подальших спільних планах – провести серію зустрічей Миколи Підгорного зі студентами та викладачами кафедри образотворчого мистецтва університету. Пишаюся дружбою з видатним художником!» – привітав ректор університету Володимир Онищенко.

За словами мистецтвознавиці, директорки Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка Ольги Курчакової, тісний зв’язок з мистецтвом завжди панував у стінах університету.

«Між Полтавським художнім музеєм імені Миколи Ярошенка та Полтавською політехнікою упродовж десятиліть панує тісна дружба, важко перелічити величезну кількість дипломних робіт випускників, що зберігаються у фондах та експозиціях музею, проведених мистецьких заходів, публічних лекцій та зустрічей зі студентами і викладачами університету. Тому ті розмови, які точилися у Полтаві про створення художньої школи, мають безсумнівне право на існування, завдячуючи зусиллям університету, молодь буде виходити на новий, мистецький рівень.

Нашому музею надзвичайно пощастило, адже неодноразово ставав експозицією для виставок художніх робіт Миколи Підгорного, творчість якого надихає не одне покоління митців. На мою думку, найвидатніша сторінка в його мистецькій біографії – портрети відомих полтавців, цікава підбірка яких зберігається у колекції Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка. Своїм пензлем Микола Васильович увів у вічність тих, кого портретував, хто надихав його на нові художні звершення. Майстерність помножена на талант, досвід та неймовірну харизму – простий «рецепт» успіху Миколи Підгорного. Щиро вітаю нашого шанованого митця та Полтавську політехніку з історичною подією, бажаю натхнення, творчих успіхів та позитивних емоцій після перегляду виставки!» – прокоментувала Ольга Курчакова.

«Щиро дякую за надану можливість експонувати власні роботи у стінах шанованого університету з багатою історією, сильними освітніми традиціями. Для мене важливо донести мистецтво людям, поділитися власними емоціями, показати внутрішній світ творця», – подякував Заслужений художник України, член Національної спілки художників України Микола Підгорний.

«У подальших спільних планах – провести серію зустрічей видатного художника Миколи Підгорного зі студентами, викладачами кафедри образотворчого мистецтва університету, де обговорюватимуться найпоширеніші техніки, застосовувані манери письма. Виходячи з власного досвіду, знаю напевне – створений мистецький простір та дружній формат спілкування не залишить байдужим нікого»», - говорить членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко.

Гості переглянули виставку та поспілкувалися з художником, який поділився історіями пошуку себе та розповів про створення своїх найзнаковіших робіт. Неймовірну святкову атмосферу та чудовий настрій створював квартет музикантів Полтавського академічного симфонічного оркестру, прозвучали найвідоміші музичні шедеври.

У Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки вже неодноразово успішно реалізовувалися масштабні мистецькі проєкти – експонувалися роботи викладачів та випускників кафедри образотворчого мистецтва університету, відбувся дебют студентів-митців, полтавці мали унікальну можливість відвідати виставку дитячих робіт у одній з найскладніших художніх технік, проводилися художні майстер-класи для учнів Полтавського мистецького ліцею імені Софії Русової.

Виставка «Живопис» триватиме у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» упродовж місяця. Усі бажаючі можуть її відвідати та насолодитися світом художнього мистецтва.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією – (093) 454 90 44, Тетяна Миколаївна.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»