2022-10-26

«Горизонт Європа для України»: науковці обговорили практичні кейси ефективної участі у проєкті

Керівниця освітнього модуля проекту Erasmus+ Жана Моне «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції», кандидатка технічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Полтавської політехніки Ксенія Чичуліна взяла активну участь у онлайн - семінарі «Горизонт Європа для України». Науковці обговорили напрями перспективних досліджень, дізналися як створити ефективну проєктну заявку та підібрати надійну команду.

«Горизонт Європа для України»: науковці обговорили практичні   кейси ефективної участі у проєкті

24 жовтня 2022 року на онлайн – платформі Zoom відбувся семінар «Горизонт Європа для України» для наукових, науково – педагогічних працівників закладів вищої освіти, відповідальних осіб за міжнародну співпрацю, організований за всебічної підтримки Міністерства освіти і науки України. Головною метою масштабної наукової події стало підвищення рівня обізнаності українських вчених щодо широких можливостей та професійних перспектив участі у програмі «Горизонт Європа». У рамках семінару досвідчені та молоді науковці поділилися практичними знаннями, здобутими під час проєкту «Горизонт 2020» та кейсами успішно виграних грантів програми «Горизонт Європа».

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на заході представляла керівниця освітнього модуля проєкту Erasmus+ Жана Моне «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції», кандидатка технічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Полтавської політехніки Ксенія Чичуліна, яка взяла активну участь в обговоренні найактуальніших проблем науково – дослідницької та проектної діяльності за програмою «Горизонт Європа».

У рамках семінару науковці з різних куточків нашої країни обговорили особливості створення ефективної проєктної заявки, дізналися як правильно обрати перспективні напрями наукових досліджень та зібрати команду проєкту, здійснити процедуру оформлення проєкту та обговорили пошук основних вкладень на порталі.

Головними спікерами даного заходу виступили:

  • професор Максим Погорєлов (Латвійський університет (Латвія) і Сумський державний університет (Україна);
  •  професор Міхаель Бечелані (Європейський інститут мембран (Франція);
  • керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України Григорій Мозолевич.

Авторитетні науковці представили цікаві інформативно насичені доповіді українською та англійською мовами, у яких поділилися власними думками щодо успішної реалізації пропонованих моделей проєкту. Відзначимо той факт, що тематика доповідей стосувалась саме пошуку дієвих інструментів подачі та реалізації проєктів «Горизонт 2020».

Професор Максим Погорєлов у доповіді «Горизонт Європа: вступ та деякі основні правила» розповів про особливості цієї програми та презентував корисний практичний досвід, необхідний для участі в проєкті. Англомовний виступ «Модель проєкту: від досконалості до впровадження» професор Міхаеля Бечелані привернув увагу присутніх до критеріїв виконання проєктних робіт, а керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України Григорій Мозолевич презентував доповідь «Інтеграція України до Європейського дослідницького простору», присвячену активним євроінтеграційним процесам в українській освіті та науці.

«Під час семінару дізналася низку корисних практичних кейсів, які планую використовувати у своїй подальшій науково – освітній та дослідницькій діяльності. Важко переоцінити роль участі у подібних наукових подіях, адже це додаткова можливість поспілкуватися з авторитетними науковцями, професіоналами власної справи, готовими ділитися необхідними практичними знаннями та відкритими до плідної співпраці. Особисто для мене налагодження діалогу, обмін думками з представниками української та європейської наукової спільноти – ще один позитивний стимул для подальшого особистісного зростання як науковця», - прокоментувала керівниця освітнього модуля проєкту Erasmus+ Жана Моне «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції», кандидатка технічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ксенія Чичуліна.

Нещодавно команда політехніки стала півфіналістом конкурсу стартап – проєктів від Create Creative Entrepreneurs, директор з маркетингу компанії «Дебет Плюс» прочитав студентам лекцію про особливості автоматизації фінансової звітності, а викладачки політехніки вдосконалили цифрові навички роботи з молоддю за програмою Erasmus+.

Раніше науковиці Полтавської політехніки презентували історії успіху участі в проєктах Erasmus+, вчені – економісти проаналізували ризики й загрози економічній безпеці в умовах війни і перспективи періоду відбудови, науковиця політехніки стала лауреаткою премії «Renewable Energy Award», троє науковиць стали спікерками міжнародної конференції у Німеччині, а проєкт науковців політехніки переміг на конкурсі Jean Monnet Actions від програми Erasmus+.

 

 

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»