2022-10-13

#ErasmusDays 2022: науковиці політехніки презентували історії успіху участі у проєктах

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відзначаються ErasmusDays-2022. Науковиці та студенти політехніки поділились своїми історіями успіху та досягненнями – презентували освітній курс «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції», досвід участі у програмах Erasmus+, обговорили особливості розвитку креативної та «зеленої» економіки та перспективи співпраці України з Європейським Союзом.

#ErasmusDays 2022: науковиці політехніки презентували історії успіху участі у проєктах

З 13 по 15 жовтня цього року по всій Європі та світі, зокрема і в Україні відбуваються #ErasmusDays. Протягом трьох днів Еразмус+ спільнота ділиться історіями успіху і досягнутими результатами реалізації проєктів у сферах освіти, молоді та спорту.

«Важливо поділитись також і досвідом участі Еразмус+ під час війни та нагадати міжнародній спільноті про сьогоднішні події в Україні, підкресливши вагомий внесок участі України та її громадян в Програмі ЄС Еразмус+», зазначає команда Національного Еразмус+ офісу в Україні, яка спільно з Представництвом ЄС в Україні, Міністерством освіти і науки України, Міністерством молоді та спорту України, Інформаційним центром Еразмус+ молодь та Європейського корпусу солідарності, Erasmus Students Network, Erasmus Mundus Alumni and Eurodesk організовує #ErasmusDays.

13 жовтня у рамках #ErasmusDays 2022 науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели вебінар, присвячений обговоренню найактуальніших проблем у сфері креативної економіки, фінансового розвитку нашої країни в умовах євроінтеграції, соціально-економічного відновлення України у співпраці з Європейським Союзом та Сполученими Штатами Америки. До онлайн-заходу долучилося близько 100 учасників, яких цікавить розвиток екологічної, фінансової та економічної сфери України у співпраці з міжнародними партнерами.

Науковиці Полтавської політехніки презентували навчальний модуль «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах  євроінтеграції», виконаний у рамках реалізації проєкту  Жан Моне Еразмус+. Нагадаємо, модуль науковиць університету увійшов до проєктів-переможців, рекомендованих до фінансування Європейським Союзом.

Керівниця проєкту, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємства та маркетингу Ксенія Чичуліна, учасниці проєкту – доктор філософії, начальниця відділу організаційно-аналітичного забезпечення навчального процесу Наталія Максюта та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Віталія Скриль презентували авторський модуль і поділилися власними напрацюваннями у сфері екологічної, енергетичної,  економічної  та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції.

Координаторкою проєкту від Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виступила кандидатка кандидатка економічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємства  та маркетингу Інна Міняйленко. Модерувала дискусію кандидатка економічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємства  та маркетингу Ксенія  Чичуліна.

Метою освітнього модуля проєкту Жана Моне Еразмус+ «Реформування екологічної, енергетичної, економічної та фінансової сфер України в умовах євроінтеграції» є ознайомлення студентів бакалаврату спеціальностей «Екологія», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Фінанси, банківська справа та страхування» Полтавської політехніки із сучасними європейськими орієнтирами комплексного розвитку екологічної, енергетичної,  економічної та фінансової сфер нашої країни. Курс передбачає комплексне вивчення кращих європейських практик екологічної політики Європейського Союзу на основі Програм змін у сфері охорони навколишнього середовища та Екологічних директив, європейських підходів до енергозбереження та європейських практики інноваційного  розвитку економічної  та фінансової системи. Відповідність проєкту поставленій меті буде характеризуватися курсом підготовки фахівців різних спеціальностей та включенням його до бакалаврської програми.

За словами науковиць, курс фокусується на розширенні та застосуванні в Україні принципів розумної спеціалізації для реформування екологічної, енергетичної та економіко-фінансової сфер України, що буде досягнуто через міждисциплінарний погляд  на впровадження реформ, тематичні дослідження та співпрацю з урядом, бізнесом та професіоналами неурядових організацій. Курс покращить практичні навички випускників університету у розбудові взаємодії між громадою, владою та бізнесом з урахуванням сучасних викликів.

«Розроблений нами навчальний модуль дозволить студентам спеціальностей «Екологія», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» , «Фінанси, банківська справа та страхування» Полтавської політехніки та інших провідних українських університетів  навчитися застосовувати  європейські методи розробки стратегії екологічної, енергетичної та економіко-фінансової сфер України, опанувати навички спілкування з різними цільовими групами, лідерства, командної роботи за моделлю європейської співпраці, виявити громадську, соціально відповідальну та підприємницьку ініціативу, зробити інших активними учасниками вирішення спільних питань реформування екологічної, енергетичної та економіко-фінансової сфер України. Навчальний курс базується на результатах авторських досліджень у вищезазначеній сфері, адаптації передового європейського досвіду розробки програм і проекті, організації, досвід проведення і модерування конференцій та дебатів за участю різних професійних груп.

За результатами реалізації проєкту планується видання монографій, посібників, наукових статей, матеріалів конференцій, проведення заходів з розповсюдження результатів проєкту на Всеукраїнському і міжнародному рівнях, створення навчальної онлайн-платформи, співпраця з місцевими органами влади та бізнесом. Курс опановуватимуть студенти першого рівня вищої освіти спеціальностей 101 «Екологія», 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».

Успішна реалізація даного проєкту коштує 30 тисяч євро, фінансування здійснюється Європейським Союзом. На наше тверде переконання, підготовка таких висококваліфікованих фахівців значно посилить лідерські позиції нашого університету серед провідних українських та європейських закладів вищої освіти», – прокоментувала керівниця проєкту, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємства та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ксенія Чичуліна.

Студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права підготували ґрунтовні тематичні дослідження, проаналізувавши стан реформування окремих господарських секторів, цифрову інтеграцію фінансової галузі, сучасні інноваційні тренди у європейській зеленій економіці. Зокрема, власними науковими  напрацюваннями поділилися Марія Горбунова («Дорожня карта європейської зеленої угоди: реформи та адаптаційний курс для України»), Наталія Чорновол («Імплементація цілей сталого розвитку ЄС в економіку України»), Анастасія Путря («Розвиток креативної економіки: співпраця України  з ЄС»), Анастасія Ткаченко («Сучасні інноваційні тренди трансформаційних змін у європейській зеленій економіці: виклики для України»), Ярослава Бура («Розвиток фінансової сфери України в умовах євроінтеграції») та Валерія Туз («Цифрова інтеграція фінансової галузі України в ЄС»).

Успішними професійними кейсами, практичним досвідом учасника програм Еразмус+ поділилася доктор філософії, начальниця відділу організаційно-аналітичного забезпечення навчального процесу Полтавської політехніки, лауреатка премії «Renewable Energy Award» Наталія Максюта. Науковиця також презентувала історії участі студентів і викладачів університету та Полтавського фахового коледжу нафти і газу в кількох міжнародних проєктах – подібний позитивний досвід у житті студентської молоді та випускників університету важко переоцінити.

Широкі можливості освітнього і професійного зростання для студентської молоді, програми академічної мобільності Еразмус+ для студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» презентувала фахівець сектору по роботі з грантоутворюючими організаціями відділу міжнародних зв’язків університету Юлія Соловей, яка розповіла про перспективи навчання студентів у провідних європейських університетах-партнерах.

 «Щиро вдячна усім учасникам сьогоднішнього вебінару за цікаві інформативно насичені доповіді, активну взаємодію з викладачами у сфері реалізації найрізноманітніших міжнародних, науково-дослідницьких проєктів. Принагідно запрошую колег та активну студентську молодь взяти участь у науково-практичній конференції, що відбудеться у листопаді на базі кафедри економіки, підприємства та маркетингу Полтавської політехніки. Скористайтеся реальним шансом презентувати власний досвід та напрацювання у фінансово-економічній сфері!» – відзначила кандидатка економічних наук, доцентка кафедри економіки, підприємства та маркетингу Ксенія Чичуліна. За словами науковиці, подібні наукові зустрічі необхідні для усвідомлення молоддю ролі їхніх професійних знань у сучасних євроінтеграційних процесах.

Нагадаємо, викладачі і студенти університету та коледжу взяли участь в проєкті Erasmus+ в Туреччині, студентка-філолог стала учасницею проєкту молодіжного обміну, присвяченого соціальним стереотипам, викладачка політехніки долучилася до проєкту Erasmus+ «Speak Up, we are Listening», майбутні перекладачки обмінялися досвідом волонтерської діяльності з учасниками програми Erasmus+, студентка-філолог взяла участь у молодіжному обміні Erasmus+ «Немає клімату – немає майбутнього», студентки презентували власний екодосвід у проекті, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, а студентка-перекладачка стала фасилітаторкою молодіжного обміну, присвяченого боротьбі з хейтом і булінгом.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»