2022-12-29

Підсумки 2022: колектив Полтавської політехніки заслухав звіт ректора

23 грудня ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко прозвітував перед колективом університету за діяльність протягом 2022 року.

Підсумки 2022: колектив Полтавської політехніки заслухав звіт ректора

Під час розширеного засідання Конференції трудового колективу Полтавської політехніки ректор університету, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко представив Звіт ректора про виконання умов контракту з Міністерством освіти і науки України, колективного договору, положень статуту та перспективної програми розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за 2022 рік.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9Xi0T5ogQt4

 

«24 лютого наш університет зіштовхнувся з новим викликом – початком повномасштабної війни. Невідкладно реагуючи на виклики воєнного стану, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» забезпечив організацію освітнього процесу. Ми чи не єдиний університет в області, який забезпечив освітній процес наживо. В університеті створено безпечні умови для усіх працівників і студентів, організовано розміщення внутрішньо переміщених осіб, збір і передачу гуманітарної допомоги.

З перших днів війни в університеті облаштовано укриття на території університету та студентського містечка, забезпечено їх водою, продуктами та засобами першої необхідності. Щодня ми спілкувалися із мешканцями гуртожитків, працівниками та студентами, проводили інструктажі та роз'яснювали порядок дій при оголошенні тривоги по системі оповіщення університету.

Цього року до нашого університету вступили абітурієнти з майже 20 областей України. Формування контингенту здобувачів вищої освіти – одне із найважливіших завдань усього нашого колективу. Я констатую той факт, що в умовах війни Полтавська політехніка увійшла в ТОП-50 кращих університетів України за кількістю поданих заяв під час вступної кампанії 2022. До університету було подано 6168 заяв, що дало можливість політехніці посісти 46 місце в рейтингу.

Уперше в своїй новітній історії університет раніше почав новий навчальний рік для студентів 2-го, 3-го та 4-го курсів — 15 серпня. Навчання для студентів 1-го курсу бакалаврату розпочато 19 вересня, для студентів 1-го курсу магістратури – 3 жовтня.

Готовність університету до нового навчального року засвідчили Головне управління ДСНС у Полтавській області та Управління Держпраці у Полтавській області, після роботи спеціальної комісії.

Головний принцип під час організації навчального процесу: «Безпека понад усе!». Тож Полтавська політехніка відповідає всім безпековим умовам та забезпечення високого рівня якості освітніх послуг!

Освітній процес в умовах воєнного стану було забезпечено майже для 5000 студентів, які відвідували заняття очно. Водночас забезпечувалась можливість дистанційного навчання в асинхронному форматі для іноземних студентів та студентів, які не мали змоги прибути до університету.

У періоди загострення безпекової ситуації освітній процес здійснювався в дистанційному та змішаному форматах.

Унікальним і масштабним був захід присвячений Дню першокурсника, який проходив під гаслом «Навчайся в Україні!». Цей патріотичний захід відвідали керівники та очільники нашого міста й області, чим висловили повагу до усього колективу й студентів нашого університету.

Під час війни ми продовжували виконувати свою місію й успішно забезпечували проходження акредитаційних експертиз. Тому було забезпечено успішне проходження акредитації освітніх програм НАЗЯВО: успішно проведено 6 акредитаційних процедур та продовжено дію 5 сертифікатів.

Результатом нашої щоденної праці є провідні позиції у різноманітних міжнародних рейтингах. Надзвичайно приємно констатувати той факт, що наш університет входить до авторитетного світового QS-рейтингу та посідає 30 позицію серед 41 закладу вищої освіти України – єдиний університет Полтавської області.

У міжнародному рейтингу університетів The Impact Rankings 2022 Полтавська політехніка входить в ТОП-10 українських закладів вищої освіти.

Відповідно до міжнародного рейтингу U-Multirank-2022 політехніка увійшла в ТОП-50 кращих університетів України посівши 46 позицію.

Міжнародний рейтинг екологічності університетів UI Greenmetric-2022 – 833 позиція серед університетів світу й ТОП-10 найекологічніших українських університетів.

 У міжнародному рейтингу Ranking Web of Universities 2022 наш університет посів 52 позицію і став першим університетом серед ЗВО Полтавщини.

У рейтингу українських закладів вищої освіти «ТОП-200» – консолідованому рейтингу, який складається з багатьох компонентів,  політехніка посіла 54 позицію, перше місце на Полтавщині.

Знову перше місце серед Полтавських вишів й ТОП-50 України – 44 позиція в Міжнародного рейтингу uniRank University Ranking-2022.

Наш університет продовжує активно інтегруватися до європейського освітньо-наукового простору — ми увійшли до Європейської асоціації університетів.

В університеті забезпечено захисти кваліфікаційних робіт та проведення кваліфікаційних іспитів випускників освітнього ступеня «Бакалавр». Попри війну забезпечено успішний випуск бакалаврів 2022 року – 837 здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» отримали дипломи про освіту.

485 випускників політехніки успішно захистили магістерські кваліфікаційні роботи та отримають дипломи магістрів.

Приємно відзначити той факт, що попри війну 5 науково-педагогічних працівників отримали атестати професорів, а 18 – атестати доцентів!

Ми провели велику кількість науково-практичних заходів та конференцій. Унікальним є те, що цьогоріч в стінах нашого університету відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція присвячена відзначенню 300-річчю нашого видатного земляка – Григорія Сковороди. Під головуванням начальника Полтавської обласної військової адміністрації Дмитра Луніна та за участю заступника Міністра освіти і науки України  Олександра Костюченка ми провели історичний захід. Не можу не відзначити високі організаційні здібності нашого оргкомітету.

Не зважаючи на всі виклики часу ми продовжували нашу активну співпрацю зі стейкхолдерами й підписували договори з організаціями, які допомагають нам в організації навчального процесу за новими напрямками, а також покращувати матеріально-технічну базу, відкривати нові потужні локації та розвиватися в усіх напрямках.

Дякую колективу за високі рейтингові показники нашої діяльності та впевнену підтримку лідерства вищої освіти усупереч війні!

У 2023 рік вирушаємо з новими завданнями. Головне з них – своєю щоденною працею наближати Перемогу України.

Наш університет – це справжній центр незламності!

Разом до Перемоги!

Слава Україні!» – доповів ректор.

Також під час виступу Володимир Онищенко відзначив роботу Волонтерського штабу Полтавської політехніки. Нещодавно засновник Волонтерського штабу університету, радник ректора з молодіжної політики, випускник політехніки Артем Лоік розповів про перші кроки Волонтерського штабу Полтавської політехніки.

Науковці та працівники університету подякували за ґрунтовну доповідь та успішну й результативну цьогорічну діяльність ректора та усього колективу університету під його керівництвом.

Після заслуханого звіту відбулось обговорення і затверджено проєкт рішення, згідно з яким діяльність ректора визнано такою, що відповідає Закону України «Про вищу освіту», Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність», нормативно-розпорядчим документам МОН України, Статуту університету та Колективному договору, а також відмічено виконання у повному обсязі умов Контракту з МОН України, Колективного договору, Положень статуту та Перспективної програми розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у 2022 році та позитивні результати діяльності.

По завершенню Конференції трудового колективу Центр культури та студентської творчості привітав науково-педагогічних працівників із завершенням важкого, але результативного року та представив свої творчі проєкти – вокальні, театральні постановки і навіть комедійний дубляж відомого мультфільму на новий лад.

Нагадаємо, 16 співробітників Полтавської політехніки нагороджені відзнаками Міністерства освіти і науки України.

Нещодавно відзначили День університету і відсвяткували 204 річницю Полтавської політехніки.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»