2023-11-22

Румунська науковиця прочитала академічній спільноті та студентам політехніки лекцію про стабільність у транскордонних регіонах Європейського Союзу

У рамках співпраці із Сучавським університетом імені Штефана чел Маре (Румунія) – Stefan cel Mare University of Suceava, у зимовому семестрі 2023/2024 навчального року заплановано проведення серії двосторонніх лекцій. 22 листопада 2023 року відбулась перша відкрита лекція «Транскордонні регіони – зони стабільності для ЄС, всередині та за межами», яку прочитала викладачам та студентам Полтавської політехніки професорка румунського університету Марчела Слюсарчук.

Румунська науковиця прочитала академічній спільноті та студентам  політехніки лекцію про стабільність у транскордонних регіонах Європейського Союзу

22 листопада 2023 року відбулась перша відкрита лекція від партнерів Полтавської політехніки – Сучавського університету імені Штефана чел Маре (Румунія) – Stefan cel Mare University of Suceava, яку прочитала  професорка Марчела Слюсарчук (Marcela Slusarciuc).  Тематика лекції -  «Транскордонні регіони – зони стабільності для ЄС, всередині та за межами» («Cross-border regions - areas of stability for EU, inside and outside»).

Гостьову лекцію відвідали науково-педагогічні працівники університету, доценти   Аліна  Чайкіна,  Євгенія Карпенко, Наталія Бондар, в.о. завідувача кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування, доктор економічних наук, професор Вікторія Кулик. Активними слухачами також виступили  студенти  різних спеціальностей, зокрема 014 Середня освіта, 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа, 035 Філологія, 071 Облік і оподаткування, 072 Фінанси, банківська справа та оподаткування, 073 Менеджмент, 292 Міжнародні економічні відносини та інших.

Студенти мали можливість послухати цікаву лекцію, що стосувалась особливостей взаємодії між транскордонними регіонами. На початку професорка  Марчела Слюсарчук (Marcela Slusarciuc) розповіла про те, що в Європі існує велика кількість транскордонних регіонів (так званих «єврорегіонів»). Європейські транскордонні регіони найчастіше утворюються через співпрацю між прикордонними муніципалітетами, районами чи регіонами.

Також професорка  зазначила, що роль транскордонних регіонів значна, оскільки їхнє  формування спрямоване на вирішення спільних завдань і передбачає використання потенціалу кожного регіону для забезпечення сталого розвитку, одночасно посилюючи процес співпраці з метою зміцнення загального гармонійного розвитку Європейського Союзу.

Також лекторка акцентувала увагу, що оскільки Україна подала заявку на вступ до ЄС, на даний момент відбувається тісна співпраця  румунських регіонів з Івано-Франківською, Закарпатською, Чернівецькою та Одеською областями.

Звичайно, що таке об’єднання регіонів може мати як позитивні, так і негативні сторони. Найбільшими викликами є стереотипне мислення, яке базується на попередньому негативному досвіді або напружених відносинах. Наступним викликом є соціально-економічні відмінності регіонів, оскільки кожен з них має свій ступінь розвитку, спеціалізацію, а також існує певна географічна віддаленість між регіонами.

Відповідно учасниками та ініціаторами таких транскордонних об’єднань можуть виступати:

на рівні ЄС – Рада Європи;

на національному рівні – парламент чи уряд;

на регіональному рівні – органи місцевого самоврядування, ЗВО, малі та середні підприємства тощо.

Дуже цікаво присутнім  було дізнатись про цілі такого об’єднання регіонів, адже вони досить різні і можуть охоплювати: розвиток бізнесу (малого та середнього підприємництва), створення безпекових умов, поширення інновацій, наукових та технічних досягнень, зменшення рівня бідності населення, захист навколишнього середовища, енергетичну безпеку, використання альтернативних джерел енергії тощо.

Звичайно, що допомога від ЄС для таких регіонів буде різною і залежатиме від того, з якою метою було сформовано таке об’єднання. У період 2021-2023 рік ЄС профінансував такі проєкти на понад 10 млрд. євро.

На завершення лекції студенти мали можливість провести цікаву та змістовну дискусію з лекторкою. Зокрема, студенти-менеджери Ростислав Логачов та В’ячеслав Радюк поспілкувались щодо можливостей кооперації областей України (Полтавської зокрема) з регіонами Румунії, а також про те, як саме змінилась міжнародна співпраця після введення військового стану в Україні.

Професорка Марчела Слюсарчук (Marcela Slusarciuc) зазначила, що, не дивлячись на ситуацію, яка склалась, продовжується тісна співпраця з українськими регіонами, акцентувала увагу, що зараз Сучавський університет імені Штефана Маре (Румунія) тісно співпрацює з Національним університетом «Полтавська політехніка» в рамках реалізації програм академічної мобільності Еразмус+, проводяться спільні наукові дослідження, гостьові лекції та вона сподівається на поглиблення такої  взаємодії.

Студентство та науково-педагогічні працівники Полтавської політехніки щиро дякують професорці Марчелі Слюсарчук (Marcela Slusarciuc) за цікаву лекцію, змістовну дискусію та сподіваються на продовження обговорення тематики у майбутньому.

Гостьові лекції в румунському університеті прочитають науковці Полтавської політехніки Альона Буряк, Аліна Чайкіна, Наталія Безрукова, Євгенія Хоменко та Віктор Чернишов.

З боку Сучавського університету імені Штефана чел Маре (Румунія) пропонуються наступні гостьові лекції:

1. International Relations

Lecturer: Marcela Slusarciuc, PhD, Assistant Professor

Topic: “Cross-border regions - areas of stability for EU, inside and outside”

Language or lecture: English

Дата та час: 22 листопада 2023 року, 4 пара, Зала засідань вченої ради.

2. Communication

Lecturer: Marin Gherman, PhD, Assistant Professor

Topic: Stereotypes, myths and narratives of disinformation in the Romanian-Ukrainian relations

Language or lecture: Ukrainian

Дата та час: 5 грудня 2023 року, 3 пара.

3. History

Lecturer: Florin Pintescu, PhD, Professor

Topic: Moldavian-Cossack relations in the XVI-XVIIIth centuries

Language or lecture: English

Дата та час: 7 грудня 2023 року, 4 пара.

4. Interdisciplinary – Sociology, Human Resources, Social Work

Lecturer: Geta Mitrea, PhD, Assistant Professor

Topic: „Facilitating the Use of New Data Sources for Official Statistics (B2G4S)”

Language or lecture: English

Дата та час: 11 грудня 2023 року, 4 пара.

До участі запрошуються усі бажаючі студенти, аспіранти, науково-педагогічні працівники та співробітники Полтавської політехніки.

За детальнішою інформацією стосовно місця проведення лекції звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua).

Нещодавно  науковиця модерувала онлайн-воркшоп «Teaching in Times of Crisis», у якому брали участь представниці політехніки, а студенти Полтавської політехніки взяли участь в онлайн-воркшопі «European Cooperation Day – Crisis Superpowers», організованому румунським університетом «Stefan cel Mare» University of Suceava.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нещодавно представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»