2023-04-03

У політехніці висадили сакури, смереки і троянди: університет почав масштабну ревіталізацію парку

У рамках двомісячника чистоти та благоустрою у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася презентація першого етапу дендрологічної ревіталізації університетського парку. Запропонований фахівцями з урбаністичного озеленення проєкт враховує особливості розташування паркової зони, а нове ландшафтне середовище буде створене новими декоративними породами дерев і рослин – ялини звичайної та сербської, сакур, спіреї, чайно-гібридних троянд.

У політехніці висадили сакури, смереки і троянди: університет почав масштабну ревіталізацію парку

У рамках серії просвітницьких та еколого-природоохоронних заходів і реалізації концепту благоустрою внутрішнього подвір’я 1 квітня 2023 року у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася презентація першого етапу дендрологічної ревіталізації університетського парку. Проєкт враховує особливості розташування паркової зони, пануючі в європейському суспільстві тенденції повторного використання матеріалів та зміну рельєфу за рахунок переміщення земляних мас і створення сучасних студентських зон для різного виду активностей.

У перспективі відкритий доступ до оновленого простору університетського парку матимуть усі бажаючі – полтавці та гості нашого чудового міста. Автором стратегії дендрологічної ревіталізації університетського парку виступив фахівець з урбаністичного озеленення, старший викладач кафедри містобудування та архітектури Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Павло Васильєв.

«Ми розпочали масштабне оновлення та омолодження насаджень на нашому затишному подвір'ї!

У ці трагічні роковини загибелі безвинних людей, мирного населення, військовослужбовців Збройних Сил України, які боронять нашу територіальну цілісність, незалежність, в світлу пам’ять про загиблих під Бучею, Бородянкою, Ірпенем, Бахмутом робимо власний внесок у благоустрій нашої країни.

Думаю, всі бачили як упродовж двох місяців тривали відповідні підготовчі роботи – вирубка аварійних дерев, дерев, які досягли понад 50-річного вікового рубежу. Такі насадження становили певну загрозу та небезпеку для усіх учасників освітньо-виховного процесу. Тепер замість старих дерев ми висадили більше сотні нових декоративних дерев і рослин – ялини звичайні, вишні дрібнопильчасті, спіреї японські, дерен білий, а також трояндові кущі.

Твердо переконаний, що вже невдовзі наші квітники зацвітуть та будуть радувати око усіх нас, маємо рівні права насолоджуватися неймовірною створеною власноруч красою! Нехай парк квітне, забезпечуючи гарний настрій усім учасникам освітнього процесу – від студента до професора, і навіть ректора.

Запропонований фахівцями з урбаністичного озеленення проєкт враховує особливості розташування паркової зони, а завершиться створенням нового ландшафтного середовища. На території університету будуть створені відповідно до європейських концепцій зони відпочинку та навчальні аудиторії просто неба. Особлива цінність цього проєкту полягає в закладених креативних ідеях фахівця з ландшафтного дизайну – старшого викладача кафедри містобудування та архітектури Павла Васильєва та усього Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою. Пишаюся, що в нашому класичному університеті є потужний структурний підрозділ, який генерує класні, сучасні ідеї та створює територію, комфортну для перебування, територію, що налаштовує студентську молодь до успішного навчання, територію щасливих і успішних людей.

Упродовж місяця зі стратегією дендрологічної ревіталізації території університету можна ознайомитися у фойє центрального корпусу.

Вітаю увесь науково-педагогічний та студентський колектив Полтавської політехніки зі знаменною подією, що неодмінно увійде в календар особистих та суспільно значущих подій. Уявіть собі, навіть не усвідомлюючи цього, ми закладаємо на століття чи навіть більше такий парк, щоб наші нащадки згадували добрим словом нас, гуляючи ним!

Полтавська політехніка – це, як говорять наші поважні гості, «університет життя»!

Дякуємо нашим захисникам, що ми можемо жити, працювати і навчати дітей задля світлого майбутньої нашої країни.

Слава Збройним Силам!

Слава Україні!», – наголосив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

У лютому ректорат Полтавської політехніки затвердив стратегію дендрологічної ревіталізації території університету, згідно з якої тривала попередня підготовча робота, зокрема вирубка аварійних дерев. Схему дендрологічної ревіталізації зелених насаджень деталізували ще перед повномасштабним вторгненням, визначені дерева з віковими особливостями.

За словами автора концептуального проєкту, першочерговим завданням стало створення комфортного простору перед центральним корпусом, враховуючи наявність історичної, меморіальної зон та зон для активного відпочинку.

«У проєкті враховано два головні напрями планування насаджень – омолодження та оновлення дерев в університетському парку. Враховуючи вікові особливості деревних та кущових декоративних насаджень, процес омолодження буде поступовим, зокрема молоді ялини поступово заміщуватимуть старі насадження. Відзначу – наш концепт врахував загальні особливості архітектурного ансамблю, його неповторний колорит у стилі класицизму, залишивши певні такі ландшафтні натяки цього стильового напрямку.

Запропонували на цій території зробити певний такий сучасний акцент на регулярний стиль у монументальному насадженні рослин. Маючи сучасні інноваційні локації, подібні до нещодавно відкритої Алеї ДТЕК, та меморіальні зони пам’яті захисників за рахунок озеленення привернемо увагу відвідувачів до даних атракцій передньої частини подвір’я університету.

У рамках презентації в парковій зоні Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» адміністрація та науково-педагогічні працівники університету спільними зусиллями висадили близько десятка саджанців ялини звичайної, ялини сербської, сакур (вишні дрібнопильчатої), чудові шаровидні крони якої в майбутньому створить необхідний тіньовий ефект для решти зелених насаджень. Милуватимуть око відвідувачів майже сотня кущових насаджень спіреї японської, понад 20 кущів дерену білого, близько 30 кущів чайно-гібридних троянд. Загалом згідно з презентованим планом дендрологічної ревіталізації паркової зони університету на першому етапі буде висаджено понад 120 садово-декоративних рослин.

Упродовж місяця зі стратегією дендрологічної ревіталізації території університету можна ознайомитися у фойє центрального корпусу.

Нагадаємо, на території Полтавської міської територіальної громади в період з 22 березня 2023 року по 22 травня 2023 року проводиться двомісячник чистоти та благоустрою, що має на меті забезпечити санітарне і епідеміологічне благополуччя у громаді, провести роботу з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ твердих побутових та інших відходів.

Нещодавно у політехніці презентували перший на Полтавщині Ґендерний центр, університет презентував освітні можливості для внутрішньо переміщених осіб.

Раніше Голова Держгеонадр нагородив ректора політехніки за вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів і плідну співпрацю, на базі університету відбувся ІX Міжнародний галузевий форум, присвячений енергетичній безпеці як головному пріоритетному напрямку розвитку нафтогазової галузі України, під час якого ректор політехніки презентував актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу і влади.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»