2021-01-01

Подія року: ювілей Полтавської політехніки

Подія року: ювілей Полтавської політехніки

Святкові події, присвячені ювілею, відбувались протягом року, а урочисте відкрите засідання Вченої ради, присвячене 90-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  відбулось 22 грудня. Перші особи держави, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, очільники області, партнери та гості відзначили досягнення, професіоналізм колективу і привітали університет зі знаменною датою. Історичну подію транслювали наживо, а кожен співробітник університету отримав премію.

Ювілей університету увійшов до переліку пам’ятних дат і ювілеїв 2020 року і відповідно до Постанови Верховної Ради України подія відзначалась на державному рівні. Історія успішного шляху закладу вищої освіти від монопрофільного до одного з найкращих багатопрофільних університетів європейського рівня закарбована в історії Полтавщини.

Через карантинні обмеження, спричинені світовою пандемією COVID-19, урочисте відкрите засідання Вченої ради відбувалося у змішаному форматі. Члени Вченої ради і запрошені гості зібралися наживо, на вході до Центру культури і студентської творчості на учасників очікували корисні подарунки – клін-бокси із засобами індивідуального захисту, антисептиками та сувенірами із ювілейною символікою університету.

Але приєднатись до урочистостей мали можливість усі бажаючі – подія транслювалась у прямому ефірі на офіційних сторінках Міністерства освіти і науки України, університету та YouTube-каналі Полтавської політехніки. Таким чином тисячі глядачів з будь-якого куточку України мали змогу розділити радість святкування разом з колективом університету.

Серед почесних гостей на святкуванні були присутні Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, депутат, голова комісії з питань освіти, науки та культури Полтавської обласної ради Олег Діденко, народний депутат України Андрій Боблях, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, голова Наглядової  ради університету Віталій Вітрик, генеральний директор ТОВ «Ньюфолк НКЦ» Андрій Закревський, директор Полтавської філії АТ «Укрпошта» Юрій Набасов, а також освітяни – голова громадської організації «Міська асоціація керівників закладів освіти «Співдружність», директорка Полтавської гімназії №17 Олена Голтвяниця, директорка Полтавського міського багатопрофільного ліцею № 1 імені Івана Петровича Котляревського» Наталія Вергал, директорка Наукового ліцею №3 Ірина Гринь, директорка Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 Ірина Полтавець, директорка Полтавської гімназії № 13 Наталія Орловська.

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко відкрив засідання та привітав почесних гостей, багатотисячний науково-педагогічний, студентський  колектив університету:

«Ювілей – це своєрідне підведення підсумків, величезна заслуга у тому, що університет зберігає вірність двохсотлітнім освітнім традиціям, впевнено крокує назустріч інноваційним сучасним вимогам та демонструє готовність не зупинятися на досягнутому, належить тим людям, які власне життя та невтомну наполегливу працю присвятили служінню університету, написанню славних сторінок його історії. Висловлюю слова вдячності всім тим, хто своєю щоденною працею розвиває університет та робить його лідером вищої освіти регіону та України! Дякую студентам за відмінні успіхи в навчанні, адже успішний випускник – ще один приклад високого рейтингу університету серед провідних закладів вищої освіти».

Учасники заходу перемістилися до віртуальної студії, де дізналися про цікаві сторінки з життя університету, ознайомилися з науковими та творчими здобутками, відвідали надсучасні навчально-наукові лабораторії, здійснили короткий екскурс в історію колишнього Полтавського інженерно-будівельного інституту.

Серед пріоритетних напрямів розвитку Полтавської політехніки ключовими  залишаються цифровізація, діджіталізація та інноваційні зміни у освітньому процесі, реалізація проєктів дуальної освіти та зацікавленість потенційних роботодавців у висококваліфікованих професіоналах.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зачитав текст вітального адресу від Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому очільник Уряду щиро засвідчив  глибоку повагу  перед заслугами університету як одного з лідерів сучасної вищої освіти.

За вагомий внесок у забезпечення розвитку вітчизняної освіти і науки, підготовку висококваліфікованих фахівців та з нагоди 90-річного ювілею колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відзначили Почесною грамотою  Кабінету Міністрів України та Почесною Грамотою Міністерства освіти і науки України.  Варто відзначити, що це вже п’ята відзнака університету на високому державному рівні.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков назвав ювілей Полтавської політехніки великим святом освіти і науки на Полтавщині та відзначив щоденну наполегливу працю колективу.

Очільник МОН України вручив науково-педагогічним працівникам університету персональні державні нагороди і відзнаки – Почесні грамоти Кабінету Міністрів України, Подяки Прем’єр-міністра України, Нагрудні знаки Міністерства освіти й науки України «За наукові та освітні досягнення» і «Відмінник освіти», грамоти та подяки Міністерства освіти і науки України.

За багаторічну освітню і наукову співпрацю Вчена рада Полтавської політехніки присвоїла Міністру освіти і науки України Сергію Шкарлету звання Почесного професора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

«Мінімум 12 років співпрацюю з Полтавською політехнікою. За ці роки є поступ, крок за кроком зроблено багато. Дякую і з повагою вітаю з ювілеєм!» - подякував Сергій Шкарлет.

У відеопривітаннях до гостей звернулися президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремінь, президент Малої академії наук України, академік НАН України Станіслав Довгий, директор ТОВ «Укрнафтагазсервіс» Ігор Вітрик, генеральний директор компанії Siemens Ukraine Мачей Зєлінські, ректори провідних українських університетів, представники університетів-партнерів з більше 10-х країн світу, очільники відомих компаній, успішні випускники.

Загалом на адресу університету надійшли сотні привітань, вони викладаються на відеоблозі Полтавської політехніки – на Youtube-каналі, у розділі, присвяченому 90-річчю університету.

Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов та голова обласної ради Олександр Біленький за сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців, плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 90-річчя з часу заснування університету  нагородили відзнаками Полтавської обласної державної адміністрації та Полтавської обласної ради більше двадцяти науково-педагогічних працівників.

Доктор соціологічних наук, професор, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко подякував колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за співпрацю у сфері підвищення якості освіти та проведення ЗНО.

Голова Наглядової ради університету Віталій Вітрик вручив сертифікати від партнерів на обладнання для університетських лабораторій.

Від імені освітянської  спільноти міста славетну ювілярку – Полтавську політехніку привітали голова громадської організації «Міська асоціація керівників закладів освіти «Співдружність», директорка Полтавської гімназії №17 Олена Голтвяниця та директорка Полтавського міського багатопрофільного ліцею № 1 імені Івана Петровича Котляревського» Наталія  Вергал.

З нагоди 90-річного ювілею колектив університету отримав майже 400 відзнак. Працівників університету премійовано на загальну суму півтора мільйони гривень – премію у день урочистостей отримав кожен (!) співробітник.

Святковий день завершився церемонією спецпогашення ювілейного конверта та поштової марки та зустріччю Міністра освіти і науки України зі студентством.

Наступного дня відкрили інноваційну лабораторію інтегрованого моделювання з програмним забезпеченням від відомої британської компанії, а 30 грудня у Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки до ювілею університету відкрилася виставка творів викладачів кафедри образотворчого мистецтва і випускників-митців.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»