2023-11-20

Представниця Полтавської політехніки взяла участь у тренінгу щодо розвитку громадянського суспільства та європейської інтеграції України

Фахівець сектору міжнародного співробітництва відділу міжнародних звʼязків Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Коваль взяла участь у триденному тренінгу «Win of democracy», що відбувся у Тернополі. Учасниця отримала новий практичний досвід та поділилася власними позитивними враженнями від відвіданого івенту.

Представниця Полтавської політехніки взяла участь у тренінгу щодо  розвитку громадянського суспільства та європейської інтеграції України

З 17 по 19 листопада 2023 в Тернополі пройшов триденний тренінг під назвою  «Win of democracy», у якому взяла участь  фахівець сектору міжнародного співробітництва відділу міжнародних звʼязків Полтавської політехніки  Світлана Коваль.

Триденний тренінг, спрямований на обʼєднання активної молоді з усієї України з метою розробки бачення майбутнього України після перемоги над рф мав на меті створення позиційного документу, в якому буде сформульована думка молоді щодо майбутньої України та список тем для резолюцій. Учасники тренінгу навчались складати roadmap як план з конкретними кроками, покращували навички комунікації, презентації та дебатів і дискутували на теми політичного формування, відновлення України, сталого розвитку, активного громадянського суспільства та європейської інтеграції України.

Учасниця тренінгу поділилася власними  враженнями після відвіданого  заходу:

«Ця подія стала яскравим свідченням відданості демократичним цінностям та розвитку активного громадянського суспільства. У перший день заходу ми мали змогу поспілкуватися з колишнім заступником міністром оборони Латвії та екс-депутатом Європарламенту Артісом Пабріксом. На сесії з політичним діячем молодь обговорювала демократію в часи війни: проблеми та способи їхнього вирішення. Ми мали змогу поставити йому питання стосовно перемоги Україні в війні та подальшої відбудови України. Також, працюючи в групах,  з’ясували особливості демократії та знайшли відмінності її від авторитаризму та тоталітаризму, створюючи так звані «коктейлі» і наповнюючи їх характерними рисами, притаманними кожному політичному режиму. Так було «приготовано» три коктейлі. В процесі дебатів ми обговорили, чи дійсно додані інгредієнти відповідають даному політичному режиму.

На завершення насиченого дня ми поспілкувалися з ректором –засновником Американського університету в Києві Романом Шереметою та доцентом кафедри економіки університету Кейс Вестерном Резервом (США). Спікери прочитали нам лекцію на тему «Демократія й економіка: взаємозв’язок і взаємовплив».

Другий день був присвячений «інформаційним атакам», адже в сучасному суспільстві, тим паче зараз – в умовах війни, це дуже поширене явище. Тому ми детально розбирали, що це і як потрібно запобігати дезінформації в демократичному суспільстві. Учасники створювали ситуації, які дезінформували вигадане суспільство та шукали способи вирішення та запобігання інформаційним атакам. Після цього відбулась сесія «Розвиток демократії в наші часи: європейський досвід» з екс-міністром освіти та науки, екс-міністром економіки Латвії Вʼячеславом Добровським.

В останній день тренінгу ми провели SWOT -аналіз і зʼясували та обговорили сильні та слабкі місця демократії разом з модератором Анною Повстемською. Також не можу не згадали цікавий воркшоп від Фелікса Шепеля на тему «Сучасна трансформація демократій ( на прикладі України)».

Далі ми попрацювали над проєктною робою щодо створення спільної візії сучасних демократій і провели мозковий штурм на тему «Роль молоді в сучасних демократіях: механізми залучення громадянського суспільства». На завершення заходу організатори порадували нас шоперами та термосами з логотипами організації. Кожен учасник/ця були нагороджені сертифікатами за активну участь у заході.

Хочу подякувати за цей мегацікавий та корисний захід громадській організації «Європейська молодь України». Дякую, що дозволяєте молоді відчувати, наскільки важливою частиною суспільства ми є та наскільки важливо говорити про ці теми, особливо в контексті сучасних викликів. Окремо хочу подякувати модераторам заходу Анні Повстемській та Феліксу Шепелю. Не можу не відзначити  чудову організацію заходу, що відбулася завдяки Вікторії Гнатюк та Віталіні Семанишин.

Окремо хочу подякувати керівництву Полтавської політехніки за сприяння участі співробітників в різноманітних програмах, тренінгах, розвитку та підвищенню кваліфікації!», - розповіла учасниця.

Відзначимо, студенти та співробітники Полтавської політехніки мають можливість навчатись та стажуватись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Раніше Світлана Коваль взяла участь в молодіжному обміні за програмою Erasmus+ «Share your story: Youth, Inclusion and Storytelling», який проходив у Віроменії, майбутня перекладачка взяла участь у молодіжному обміні в Іспанії, присвяченому соціальному підприємництву, студентки політехніки у Польщі вивчали молодіжні підходи у розробці екологічних проєктів на регіональному та національному рівнях, студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; магістрантки політехніки отримали дві державних стипендії уряду Чехії та опановували чеську мову в Літніх школах слов’янських студій на базі Університету Палацького у Оломоуці та Університету імені Масарика в Брноучасники довгострокової програми академічної мобільності розповіли про особливості навчання у Гренландії, а п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»