2022-09-05

На Конференції трудового колективу політехніки обговорили досягнення, визначили нові завдання і підготовку до ювілею заснування університету

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з нагоди відзначення Дня знань відбулось урочисте засідання Конференції трудового колективу університету. Ректор, професор Володимир Онищенко підбив підсумки роботи колективу у 2021/2022 навчальному році, означив завдання на новий навчальний рік, вручив атестати професора, доцента та дипломи доктора філософії науковцям політехніки та анонсував підготовку до відзначення 205-річчя заснування університету.

На Конференції трудового колективу політехніки обговорили досягнення, визначили нові завдання і підготовку до ювілею заснування університету

1 вересня з нагоди відзначення Дня знань відбулось урочисте засідання Конференції трудового колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». На конференції трудового колективу були присутні почесні гості – народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Андрій Боблях та Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, керівник Полтавського обласного осередку партії «Слуга народу» Олексій Устенко. Народні обранці завітали з високою парламентською нагородою – за заслуги перед Українським народом трудовий колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» нагороджено Грамотою Верховної Ради України.

Результати роботи колективу у 2021/2022 навчальному році та основні стратегічні завдання на новий навчальний рік на головній сцені Полтавської політехніки перед трудовим колективом презентував ректор університету, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

«Ми вже розпочали навчальний рік 15 серпня за рекомендацією Міністерства освіти і науки України та Президента України, щоб показати всьому світу, що попри війну освіта в Україні має бути й діти та студенти мають отримувати якісне навчання.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – лідер освіти в умовах викликів та загроз. У цьому році ми будемо працювати під цим гаслом і прагнути до нових досягнень.

Згадуючи завдання, поставлені на минулий навчальний рік, відповідно до програми розвитку нашого університету, відзначу виконання такого пункту як підвищення відповідальності за виконання контрактних зобов’язань кожним науково-педагогічним працівником.

Ще одним завданням було забезпечення успішного проходження акредитації освітніх програм через НАЗЯВО – усі 13 акредитаційних процедур були пройдені успішно. Нині ми розпочали процедуру міжнародних акредитацій освітніх програм офіційно визнаними у світі відповідними агенціями. Першою стане одна з  освітніх програм спеціальності «Нафтогазова інженерія та технології».

У процесі виконання проєкт «Електронний університет», але я впевнено хочу сказати, що основою створення «Е-Університету» є якісне та успішне функціонування онлайн навчання, яке протягом багатьох років забезпечує колектив нашого університету. Створена автоматизована система управління освітнім процесом, в університеті працює електронний репозитарій, платформа дистанційної освіти, система електронного документообігу, а також запатентований чат-бот для вступників університету.

Але 24 лютого життя змінилося – назавжди розділилося на до і після. Освітній процес у другому семестрі 2021-2022 навчального року планувалося так само проводити в аудиторному форматі, але ми дізналися про страшну звістку. Вже 189 день в Україні триває повномасштабне вторгнення, повномасштабна війна з ворогом. Ми доказали всьому світові незламність, ми впевнені у нашій перемозі.

У перший день війни, 24 лютого, в університеті було терміново створено оперативний штаб, який протягом своєї діяльності видав понад 30 нормативно-розпорядчих документів, які здійснювали регламент нашої діяльності в умовах воєнного стану. Ми невідкладно реагуючи на виклики воєнного часу забезпечили організацію навчального процесу, створили безпечні умови для усіх працівників та студентів, займалися розміщенням тимчасово переміщених осіб, організацією збору та передачі гуманітарної допомоги. Ми проходили по всіх гуртожитках, оперативно облаштовували бомбосховища.

Неабияк проявили себе студенти. За їх ініціативи було створено Волонтерський штаб університету. Що важливо, засновником волонтерського штабу став випускник університету Артем Лоїк, який сьогодні є керівником Центру культури й студентської творчості і радником ректора з молодіжної політики. Штаб забезпечував збір коштів на потреби військових, надавалася допомога пораненим бійцям, закладам вищої освіти, які постраждали від окупантів, допомагали внутрішньо переміщеним особам і продовжує активно працювати. За ініціативи наших студентів і за підтримки народних депутатів було проведено благодійний концерт, де ми зібрали 101 тисячу гривень, за які було придбано два тепловізори на потреби ЗСУ.

Надзвичайно важливим є те, що трудовий колектив та Вчена рада Полтавської політехніки підтримали мою ініціативу й ми перерахували одноденний заробіток на підтримку ЗСУ, і ця сума склала майже 300 тисяч гривень.

Важливо і те, що Полтавська політехніка і на міжнародному рівні зробила свій зробила свій внесок, щоб весь світ знав про безчинства, які робить ворог. За дорученням Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, професорка політехніки Світлана Онищенко взяла участь у засіданні Комітету міжнародного співробітництва та Президії Конференції ректорів академічних шкіл Польщі за участі Міністра освіти і науки Польщі Пшемислава Чарнека. У своєму виступі науковиця продемонструвала всі жахи війни в Україні. Ректори стоячи хвилиною мовчання вшановували безвинно вбитих жертв війни. Також під час виступу звернулася до європейських колег підтримати спрощений вступ України до ЄС та закриття неба над Україною.

Ви знаєте, що велику увагу наш університет завжди приділяв і приділяє розвитку міжнародного співробітництва і попри війну ми маємо визнання університету на міжнародному рівні. Нещодавно ми підписали угоду з Краківською гірничо-металургійною академією імені Станіслава Сташиця про програму подвійних дипломів й академічну мобільність.

За кількістю поданих заяв Полтавська політехніка увійшла до топ-50 кращих університетів України, посівши 46 позицію. Ми є першим університетом рейтингу серед закладів вищої освіти Полтавської області.

Освітній процес продовжується попри війну. Нами було забезпечено захист бакалаврів – 678 здобувачів ступеня бакалавра пройшли очну підсумкову атестацію, 159 здобувачів – пройшли підсумкову атестацію онлайн. Дипломи бакалавра ми вручили на головній сцені університету, але церемонію перервала повітряна тривога і всі присутні з дотриманням безпекових умов спустилися в бомбосховище. Загалом минулий навчальний рік завершився для 838 здобувачів вищої освіти  отриманням диплому.

Цьогорічна вступна кампанія показує, що за кількістю поданих заяв Полтавська політехніка увійшла до топ-50 кращих університетів України, посівши 46 позицію в Україні. Полтавська політехніка на першому місці як у рейтингу популярності у вступників серед закладів вищої освіти Полтавської області, так і в академічних рейтингах, зокрема за показниками наукової діяльності, і стала єдиним університетом Полтавської області, який входить до кількох престижних і впливових рейтингів університетів світу.

Наступний рік буде ювілейним для нашого університету та колективу роком – ми будемо відзначати 205 річницю з дня заснування університету.

Дякую колективу за таку результативну спільну працю, єдність, самовідданість і бажаю нових досягнень!

Тримаємо освітній фронт і наближаємо Перемогу! Все буде Україна!» –промовив ректор, професор Володимир Онищенко.

Ректор поділився враженнями після відвідування у Києві виставки знищеної ворожої техніки та наголосив на важливості поєднання якісного навчання і національно-патріотичного виховання.

Під час засідання Конференції трудового колективу відбувся важливий офіційний, але й урочистий момент, який свідчить про успішну діяльність наукових шкіл і посилення кадрового потенціалу університету – вручення атестатів, які підтвердженням отримання вченого звання та дипломів про здобуття наукового ступеня.

Атестат професора вручили Наталії Сайко – професорці кафедри психології та педагогіки, доктору педагогічних наук.

Атестати доцента отримали дві науковиці:

•        Тетяна Нестеренко – доцентка кафедри нафтогазової інженерії та технологій, кандидатка технічних наук;

•        Тетяна Синиця – завідувачка кафедри фізичного виховання, кандидатка наук з фізичного виховання та спорту, майстер спорту України.

 

Дипломи доктора філософії вручили:

•        Анні Черв’як – Ученому секретарю Вченої ради;

•        Ірині Новицькій – доцентці кафедри міжнародних економічних відносин та туризму.

 

«Приємно відзначити, що троє науковиць є випускницями університету, і не просто обрали Полтавську політехніку, а успішно завершили навчання в аспірантурі й впевнено будуть кар'єри сучасних науковиць, гідно представляючи наші наукові школи та продовжуючи справу своїх наставників. Щиро вітаю і бажаю сягнути нових професійних висот!» – привітав науковиць ректор.

Особливу відзнаку отримала старша викладачка кафедри фізичної терапії та ерготерапії, заступниця декана факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки, майстер спорту України міжнародного класу з пауерліфтингу Оксана Гордієнко – Кубок Срібного призера Чемпіонату Європи із пауерліфтингу 2022. Нещодавно голова Полтавської міської територіальної громади Олександр Мамай нагородив викладачку і чинну професійну спортсменку, тренерку Подякою за вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в місті Полтава.

«Коли викладачі мотивують своїм прикладом студентів – це найкраще як для професійного зростання, так і для виховання! Пані Оксана нещодавно здобула перемогу на відкритому Чемпіонаті Європи з класичного жиму серед жінок у ваговій категорії до 52 кг. І саме під її керівництвом наші студенти стають чемпіонами світу з пауерліфтингу. Україна – сильна, завдячуючи таким незламним українкам!

Дякую за перемоги на спортивному фронті! Так тримати!» – подякував ректор.

Також відбулась церемонія нагородження лідерів рейтингу структурних підрозділів та науково-педагогічних працівників за результатами діяльності.

На завершення засідання у стінах класичного університету лунала класична музика – колектив Полтавської політехніки привітали музиканти Полтавського академічного симфонічного оркестру, які зіграли концерт з відомим українським диригентом та народним артистом України Віталієм Скакуном. До майстерних виконавців світових шедеврів приєднались солісти – директор Полтавського обласного центру народної творчості Дмитро Соколов і заслужена артистка України Вікторія Ягідка, а ведуча Аліна Синяговська як завжди витончено налаштувала глядачів на особливий настрій.

«Дякую за ці миті справжньої насолоди музичним мистецтвом! Ви знаєте, що головна сцена Полтавської політехніки завжди відкрита для вас!» – подякував ректор Володимир Онищенко.

У грудні минулого року Міністерство освіти і науки України затвердило новий статут університету, де зазначена дата заснування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – 12 грудня 1818 року. Відповідно до статуту, наступний рік буде ювілейним – починається підготовка до відзначення 205-ї річниці з дня заснування університету.

Нагадаємо, за останній рік Полтавська політехніка увійшла в рейтинг найкращих університетів світуQS EECA University Rankings 2022, вдруге увійшла до топ-10 українських університетів, стала лідером щорічного міжнародного рейтингу «U-Multirank – 2022 World University Rankings», увійшла до світового рейтингу UI GreenMetric-2021 у ТОП-10 українських університетів, стала лідером в регіоні у рейтингу Webometrics, визнана найкращою серед університетів Полтавщини за рейтингом «ТОП-200», продовжує лідирувати серед полтавських ЗВО у рейтингу наукової діяльності та посіла перше місце у рейтингу uniRank University Ranking-2022.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»