2024-03-19

Магістрантка-філолог навчається за програмою академічної мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO)

Магістрантка спеціальності 035 Філологія Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Яна Харченко упродовж весняного семестру 2023/2024 навчального року успішно навчається у Вільнюському університеті прикладних наук у рамках програми кредитної академічної мобільності Erasmus+. Майбутня перекладачка поділилася власними враженнями від навчання у провідному литовському університеті-партнері.

Магістрантка-філолог навчається за програмою академічної мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO)

Майбутня перекладачка, студентка 5 курсу спеціальності 035 Філологія факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Яна Харченко упродовж весняного семестру 2023/2024 навчального року навчається у Вільнюському університеті прикладних наук Vilnius University of Applied Sciences (Литва) в рамках програми кредитної академічної мобільності Erasmus +.

Магістрантка поділилася власними враженнями від перебування та навчання у провідному литовському університеті.

«Хоча я вже неодноразово брала участь у короткострокових програмах обміну Erasmus+, навчання в іншій країні протягом семестру стало для мене новим досвідом. Це чудова можливість глибше пізнати мову, культуру та традиції Литви, а також на власному досвіді відчути життя країни зсередини.

Перший тиждень був ознайомлювальним: координатори факультетів провели студентам екскурсії університетом, для нас організували тур «старим містом» під керівництвом гіда, ми також побували на острові Тракай, де розташований відомий у Литві замок.

Серед студентів – представники різних країн Європи, що є чудовою нагодою знайти друзів з усього світу й вдосконалити власний рівень володіння розмовною англійською мовою. Викладачі завжди йдуть назустріч студентам і допомагають в разі виникнення будь-яких питань.

З 4 по 8 березня в рамках International Teaching Week до університету прибули викладачі з інших країн для того, аби прочитати лекції студентам різних спеціальностей. Було приємно зустріти науковиць Полтавської політехніки Ксенію Вергал та Аліну Чайкіну.

Варто відзначити неймовірну підтримку України з боку Литви. По місту можна помітити безліч українських прапорів, проїзд на громадському транспорті та вхід в музеї для українців безкоштовні. Також у Вільнюсі регулярно організовуються благодійні заходи для збору коштів на допомогу українцям. 24 лютого 2024 року в місті проходив Марш єдності, під час якого українці, що перебувають у Вільнюсі, мали змогу нагадати світу про повномасштабне вторгнення та подякувати Литві за допомогу. Також в цей день Вільнюська телевежа підсвічувалася кольорами українського прапора.

У Вільнюсі регулярно проводяться різноманітні розважальні заходи, тому кожен може знайти щось для себе. Наприклад, з 8 по 10 березня в місті проходив один з найбільших ярмарків (Kaziuko mugė), на якому місцеві жителі продавали їжу та товари ручного виробництва.

Також під час урочистостей 11 березня (День відновлення незалежності Литви) я мала нагоду сфотографуватися з Президентом Литви Ґітанасом Науседою та його дружиною Діаною й особисто подякувати за підтримку України. Пан Президент – надзвичайно відкрита й щира людина.

Дякую координаторам Вільнюського університету прикладних наук за теплий прийом й можливість навчатися в провідному університеті Литви. Слова щирої вдячності адресую особисто менеджерці Відділу міжнародних зв'язків та проєктів Вільнюського університету прикладних наук Софіо Табатадзе (Sophio Tabatadze) та своїй викладачці з Полтавської політехніки Анні Костянтинівні Павельєвій за постійну допомогу та підтримку, за те, що заохочуєте нас вірити в себе і брати участь у міжнародних мобільностях! Безмежно вдячна рідній Полтавській політехніці за надані можливості!», – говорить магістрантка.

Відзначимо, раніше студентка Яна Харченко в рамках молодіжних обмінів та тренінгів за програмою Erasmus+ вивчала в Польщі актуальні проблеми пошуку роботи та успішного працевлаштування у провідних європейських країнах, досліджувала в Румунії тему інклюзії та питання доступності простору для людей з інвалідністю, взяла участь у короткостроковій програмі навчального туру «Study Tours to Poland 2023», що проходив у польському місті Вроцлаві та стала учасницею Літніх шкіл слов'янських студій у Чеській Республіці 2023» в місті Оломоуц, Чеська Республіка.

Нагадаємо, студентка-реабілітолог успішно вивчає новітні терапевтичні методики на базі румунського університету-партнера, нещодавно студентки ННІФЕУП успішно завершили навчання на базі австрійського університету University of Applied Sciences BFI Vienna, викладачі та студенти політехніки відвідали лекції з будівельної акустики від представника британської агенції з акустичного дизайну та консалтингунауковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ» та ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громадвідвідала один з провідних університетів Флоридипобувала у Embry-Riddle University (Ембрі-Рідл) – приватному авіаційному університеті, також відомому як «Небесний Гарвард» та відвідала приватний університет Everglades Universityстудентка-філолог вдосконалила цифрові навички, ставши учасницею програми академічного обміну Erasmus+ в Італіїстудентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права поділились позитивними враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +38-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»