2024-04-05

На базі Центру ветеранського розвитку відбулася зустріч з бійцями бригади спецпризначення «Азов»

На базі Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» студенти різних спеціальностей зустрілись з бійцями-рекрутерами 12-тої бригади спеціального призначення «Азов» НГУ, які розповіли про історію створення підрозділу, набір, вишколи і особливості внутрішньої культури в середовищі «азовців».

На базі Центру ветеранського розвитку відбулася зустріч з бійцями бригади спецпризначення «Азов»

2 квітня у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки відбулась зустріч студентів з різних структурних підрозділів і представників бригади спецпризначення «Азов». Серед них чимало таких, чиї батьки є військовослужбовцями і зараз боронять Україну від ворога, а також є студенти з родин з загиблих захисників.

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, кандидат військових наук Анатолій Мартиненко та керівник Центру ветеранського розвитку, ветеран війни, учасник бойових дій Юрій Шеремет ознайомили учасників зустрічі з напрямками діяльності Центру ветеранського розвитку при Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та запросили до обговорення учасників бойових дій та ветеранів війни.

Бійці 12-тої бригади спеціального призначення «Азов» з позивними «Реп» та «Бубен» розповіли про історію виникнення спочатку добровольчого батальйону, потім полку, а з лютого 2023 року – 12-тої бригади спеціального призначення «Азов» НГУ, вакансії в бригаді, культуру та випробуване у боях побратимство.

До Дня Національної гвардії України Президент України Володимир Зеленський нагородив бригаду стрічкою «За мужність та відвагу» — почесною відзнакою, встановленою Президентом України для відзначення особливих бойових заслуг, мужності, відваги та героїзму особового складу військових частин Сил оборони України.

За словами бійців, навіть за кількагодинну зустріч неможливо описати всі важливі події, що сталися у історії розвитку добровольчого формування, починаючи з 2014 року. Як зараз функціонує підрозділ і хто може стати членом формування учасники зустрічі побачили у презентації та поспілкуватися з захисниками.

«Одним з ключових моментів існування «Азову» стала оборона міста Маріуполя та вихід в полон його вцілілих та поранених захисників з території захопленої ворогом «Азовсталі». Фактично полк майже припинив своє існування, адже російська федерація не змогла окупувати це незламне місто, тому просто зрівняла його з землею. Для Європи бої за Маріуполь стали найбільшими боями в міських умовах з часів Другої світової війни.

Під час 86-денної оборони міста, на так званій «Великій землі», яка не знаходилася під окупацією, одразу ж почалося формування нових підрозділів полку «Азов», саме це продовжило його існування дотепер. Він не загинув, він досі існує, а вже з жовтня 2022 року військові виконували завдання на півдні України.

На 20 грудня 2022 року чисельність бійців складала понад 1,5 тисячі, що значно перевищило їхню чисельність на момент повномасштабного вторгнення, а в лютому 2023 року «Азову» надано статус бригади спеціального призначення», – розповів боєць з позивним «Бубен». За словами захисника, він на початку повномасштабного вторгнення спокійно завершував навчання в університеті і мав отримати фах вчителя фізики та астрономії. Омріяний фах захисник таки здобув, хоча останні іспити складав вже у дистанційному форматі, перебуваючи на позиціях, проте не планує повертатися до цивільної професії.

На питання чому його вибір припав саме на «Азов» студентам відповідає прямо – вибір зробив цілком усвідомлено і ні хвилинки про нього не шкодує, бо йому імпонує дух братерства, особлива культура підрозділу та підготовка за стандартами НАТО.

Студенти також переглянули ролик, де учасники тренувального табору розповідали про власну мотивацію до вступу у добровольче формування.

Юнаки та дівчата політехніки також цікавилися віковим та гендерним співвідношенням захисників та захисниць, які служать у лавах бригади та запитували про символіку. «Азовці» пояснили, що бригада, яка відігравала ключову роль в обороні Маріуполя та заводу «Азовсталь» від російських військ, використовує як складову частину свого шеврона видозмінений знак «Ідея нації».

«Як ви вже зрозуміли, особисто для нас визначальними є братерство та відповідальність один за одного, адже один війни ніколи не зможе виграти. Дані якості проявляються ще під час вишколів – якщо один не тягне, інший має йому допомогти, зараз ти йому допоміг, далі його допомога стане тобі в нагоді на болі бою.

Важлива також внутрішня сила, головне – не здатися. Ти можеш не здати нормативи, але заробити шеврони вже в боях», – додає боєць з позивним «Реп». Його цивільне минуле пов’язане з ІТ-сферою. На початку вторгнення чоловік опинився у лавах піхоти Збройних Сил України, потім після поранення на Бахмутському напрямку перевівся до «Азову», здобувши шеврон у реальному бою.

Після завершення короткого екскурсу в історію створення та культуру «Азову» студенти мали можливість поставити спікерам питання та отримати на них розгорнуту відповідь. Їх цікавило хто і чому не проходить попередній відбір, як швидко навчитися водити танк, що означає символ «чорне сонце» на шевроні, чому бійці один одного називають друзями тощо.

Студенти та викладачі Полтавської політехніки подякували бійцям за захист, за мотивацію і за спілкування.

Нагадаємо, окремий загін спеціального призначення «Азов», відомий також як полк «Азов» — формування Національної гвардії України (НГУ), що входить до складу 12-ї бригади оперативного призначення Східного оперативно-територіального об’єднання НГУ. Формування було створене у 2014 році як добровольчий батальйон «Азов» і до 11 листопада 2014 було підрозділом патрульної служби міліції особливого призначення МВС України.

Під час російського вторгнення в Україну у 2022 році брав участь в обороні міста Маріуполь та в подальшому, героїчному утриманні комбінату «Азовсталь».

Нагадаємо, Полтавська політехніка увійшла до п’ятірки університетів, які реалізовуватимуть урядовий експериментальний проєкт для ветераніводин з перших десяти Центрів ветеранського розвитку в Україні відкрито у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і у Полтавській політехніці відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів, на базі Центру ветеранського розвитку відбулась зустріч науковців кафедри фізичної терапії та ерготерапії зі стейкхолдерами у сфері реабілітації, представники профспілкових організацій Полтавщини успішно підвищили кваліфікацію на базі Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки, представники Центру ветеранського розвитку і адміністрації Полтавської політехніки взяли участь у нараді, ініційованій Мінветеранів, обговорили потенціал області у програмі реінтеграції ветеранів до цивільного життя, Центр ветеранського розвитку Полтавської політехніки взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки обговорили особливості спілкування з учасниками бойових дій і травмованими війною, делегація науковців і студентів Полтавської політехніки взяла участь у Регіональному спортивному форумі ветеранів, а також представники політехніки взяли участь в обговоренні ініціатив з реінтеграції ветеранів – «Досвід ветеранів гідний поваги».

Раніше на честь полеглого захисника-студента політехніки перейменували вулицю, а в університеті триває робота над проєктом меморіального комплексу, ліцеїстам презентували можливості військової підготовки у Полтавській політехніці, захисники дізналися про можливості у сфері освіти, правового та соціального захисту, які доступні у Центрі ветеранського розвитку Полтавської політехніки, а студенти факультету фізичної культури та спорту дізнались про можливості Центру ветеранського розвитку.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»