2023-12-14

Румунська науковиця прочитала лекцію, присвячену впливу даних на різні аспекти суспільного життя

У рамках співпраці із Сучавським університетом імені Штефана чел Маре (Румунія) – Stefan cel Mare University of Suceava, у зимовому семестрі 2023/2024 навчального року PhD, доцентка румунського університету – партнера Гета Мітреа прочитала завершальну лекцію з серії запланованих, яку присвятила впливу даних на різні аспекти суспільного життя.

Румунська науковиця прочитала лекцію, присвячену впливу даних на різні аспекти суспільного життя

22 листопада 2023 року відбулась перша лекція «Транскордонні регіони зони стабільності для ЄС, всередині та за межами» («Cross-border regions areas of stability for EU, inside and outside»), яку прочитала к.е.н., доцентка Марчела Слюсарчук (Marcela Slusarciuc).

Другу лекцію «Stereotypes, myths and narratives of disinformation in the Romanian-Ukrainian relations” прочитав 5 грудня 2023 року Марін Герман (Marin Gherman), Ph.D в галузі політичних наук, який досліджує інформаційну політику України і займається викриттям фейків та наративів дезінформації.

Третю лекцію тему «Moldavian-Cossack relations in the XVI-XVIIIth centuries” прочитав 7 грудня 2023 року Флорін Пінтеску (Florin Pintescu), PhD, професор, декан історико-географічного факультету.

Четверту лекцію на тему «Facilitating the Use of New Data Sources for Official Statistics (B2G4S)»  прочитала 12 грудня 2023 року Гета Мітреа (Geta Mitrea), PhD, доцентка Сучавського університету імені Штефана чел Маре (Румунія).

У рамках лекції спікерка та слухачі розглянули  важливість даних та їхній  вплив на різні аспекти нашого життя, підкресливши  необхідність розуміння даних та їхнього обережного використання, особливо в сучасну цифрову епоху. Гета Мітреа пояснила процес перетворення персональних даних, які використовує бізнес, у офіційну статистику та наголосила на важливості цих даних для прийняття певних  рішень.

Румунська науковиця також  розповіла про дані, які ми генеруємо щодня за допомогою різних видів діяльності, таких як використання мобільних телефонів, платформ соціальних медіа, соціальних мереж Facebook та Instagram та їхнього використання різними компаніями. Доповідачка закликала слухачів поміркувати над тим, що відбувається з усіма даними, якими вони діляться та чи усвідомлюють вони  наслідки використання цих даних.

Основною темою лекції став перехід до використання нових джерел даних для офіційної статистики, зокрема в контексті взаємодії між бізнесом та урядом (B2G4S) з метою всебічного розуміння даних шляхом збору інформації з різних джерел та її інтеграції в офіційні статистичні записи, що дозволить краще аналізувати тенденції та закономірності і, зрештою, сприятиме прийняттю обґрунтованих рішень.

Лекторка також ознайомила академічну спільноту Полтавської політехніки із Європейською стратегією даних, метою якої є позиціонування Європейського Союзу як лідера в суспільстві, яке керується даними, а також залучення експертів з різних галузей і докладання спільних зусиль для пошуку рішень у сфері   захисту приватних даних.

У ході дискусії учасники лекції дійшли висновку, що слід дотримуватись спільних правил та обов’язків, інтегрувати різноманітні джерела даних і сприяти відкритим науковим практикам. Науковиця підкреслила роль статистичних органів у підвищенні грамотності населення та забезпеченні захисту і безпеки даних для встановлення довіри та конфіденційності.

Румунська науковиця також поділилась практичними порадами стосовно співпраці між підприємствами та статистичними органами, наголошуючи на розумному та пропорційному використанні даних на основі угод, гарантій та чесних відносин і наголосила на важливості функцій управління даними, взаємодії з громадянами та бізнесом, покращенні інституційного середовища та гармонізації практики обробки даних на європейському та глобальному рівнях.

Лекторка також порушила теми відповідальності за захист спільних даних та підняла питання щодо справедливої винагороди для власників приватних даних та роль статистичних служб у захисті конфіденційності. На завершення науковиця розповіла про регламент європейської статистики та висловила сподівання, що він незабаром буде прийнятий та впроваджений на національному рівні.

Нагадаємо, у вересні 2023 року спільно з колегами з Сучавського університету імені Штефана чел Маре (Румунія) науковиці політехніки провели онлайн-воркшоп «Teaching in Times of Crisis», а студенти Полтавської політехніки взяли участь в онлайн-воркшопі «European Cooperation Day – Crisis Superpowers».

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Нещодавно студентки Полтавської політехніки відвідали штаб-квартиру ООН у Відністудентка 4 курсу спеціальності 035 Філологія Дарина Тягній взяла участь в тренінгу за програмою Erasmus+ «LEAFFF: Leadership, Empowerment And Facilitation For Future», що проходив у Словацькій республіцістудентка-філолог стала учасницею волонтерської програми від Європейського корпусу солідарності (ESC) в Австріїпредставниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменіїстудентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Polandстудентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWAнауковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Нагадаємо, у  рамках програми Erasmus+ у весняному семестрі 2024 року відкриті конкурси на академічну мобільність у Румунському університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, Трансільванському університеті Брашова, чеському  NEWTON University.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»