2023-12-01

Студентка-будівельниця навчається за програмою академічної мобільності в Словацькому технологічному університеті у Братиславі

Студентка спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ольга Монахова навчається за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Словацькому технологічному університеті у Братиславі. Наразі майбутня будівельниця вивчає англійську та словацьку мови, будівельну фізику, гідрологію, гідромеханіку, інформатику, математику та теорію пружності.

Студентка-будівельниця навчається за програмою академічної мобільності в Словацькому технологічному університеті у Братиславі

Протягом 2023/2024 навчального року студентка групи 203-Б спеціальності 192 «Будівництво та цивільна інженерія» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ольга Монахова навчатиметься за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Словацькому технологічному університеті у Братиславі (Slovak University of Technology in Bratislava), де наразі вивчає англійську та словацьку мови, будівельну фізику, гідрологію, гідромеханіку, інформатику, математику та теорію пружності.

Словацький технологічний університет у Братиславі (STU) – сучасний, науково-дослідний та освітній заклад. Він продовжує майже 270-річну спадщину Гірничої академії в Банській Штявниці. STU пропонує технічну освіту та залучає студентів до досліджень у галузі природничих наук, комп'ютерних наук, будівництва, архітектури, хімії, харчової промисловості або технологій матеріалів.

На міжнародному рівні ДТУ уклав сотні угод про співпрацю із зарубіжними університетами, факультетами та науково-дослідними інститутами. Цього року науковці політехніки провели у Братиславі 18-ту зустріч керівників європейських шкіл просторового планування AESOP і підписали угоду з Центром передового досвіду ЄС SPECTRA Словацького технічного університету (STU).

Студентка Полтавської політехніки Ольга Монахова поділилась першими враженнями від навчання в Словаччині:

«Наразі я навчаюсь за програмою Erasmus+ у Словацькому технологічному університеті у Братиславі, який вважається найкращим технічним університетом Словаччини.

Коли я тільки приїхала до Братислави, була захоплена і здивована тим, як органічно в ній поєднуються сучасність та старовина. Нові райони з футуристичними хмарочосами тут межують з історичними вуличками старого міста. Місто вражає і своїм дбайливим ставленням до природи – повсюдно тут розташовані парки, зелені насадження, а сама Братислава оточена мальовничими лісними та гірськими пейзажами і розташована на величному Дунаї.

Університет не зосереджений в одному місці – у кожного факультету своя будівля з певною архітектурною особливістю. Факультет цивільної інженерії – це сучасна двадцятиповерхова будівля, в якій крім зручних аудиторій є багато коворкінгових зон, бібліотека, затишний внутрішній дворик і спортивний басейн, в якому проходять заняття з фізичної культури.

Навчання тут відрізняється від навчання в Україні: в ньому набагато більше індивідуальних. Тут немає груп, кураторів і старост – предмети на семестр кожен студент обирає сам у академічній інформаційній системі. За допомогою цієї системи можна отримати доступ до навчальних матеріалів, зареєструватися на курси або екзамени, отримати завдання та здати виконану роботу, надіслати лист іншим користувачам системи, оцінити власну успішність та багато іншого. Завдяки повній діджиталізації освітнього процесу вирішення організаційних або навчальних питань не викликає труднощів.

Навчання відбувається англійською мовою, але завдяки високій кваліфікації викладачів і їхній педагогічній майстерності, мені вдається опановувати необхідний матеріал без труднощів. За цей час мовний бар’єр майже зник, мені стало набагато легше спілкуватися англійською, я швидко вчуся і покращую мовні навички.

Братислава знаходиться на кордоні з трьома країнами, тому є дуже вигідною стартовою позицією для подорожей. Завдяки зручному розкладу у мене є час і можливість не тільки навчатись, а й подорожувати. Зараз я вже встигла провести одні з своїх вихідних у Відні й у майбутньому планую ще не одну подорож.

Проживаю я в одному з кращих гуртожитків університету, що знаходиться зовсім близько до факультету цивільної інженерії. Дуже зручно, що кожна кімната розрахована на двох людей та обладнана окремим санвузлом, на поверсі є спільна кухня. У гуртожитку та будівлі факультету є їдальні, в яких можна замовити гарячий обід кожного робочого дня.

Великий внесок у мої позитивні враження від цієї програми мобільності зробила місцева ESN – Erasmus Student Network Slovak Republic (ESN Slovakia), які працюють під девізом «студенти допомагають студентам». Вони регулярно організовують поїздки, соціальні, спортивні та культурні заходи, вечірки, змагання, зустрічі тощо. Завдяки ним тільки за перший тиждень ми встигли побувати не тільки на офіційній зустрічі, а й на welcome dinner, екскурсії Братиславою та квесті Старим Містом. Регулярно проходить традиційний захід, що має назву Super Supper. На ньому учасники програми обміну розповідають іншим про свою країну у тому вигляді, який оберуть: презентація, квест, ігри, танці, національні частування. За цей час я вже встигла познайомитися з традиціями Словаччини, Німеччини, Фінляндії, Італії, Греції, Іспанії, Сирії. Пишаюся тим, що разом з іншими українцями тут ми змогли гідно представити нашу рідну Україну та її багату культуру. Дякую ESN за активну співпрацю.

Період адаптації не був легким, адже це мій перший досвід міжнародного обміну, але завдяки підтримці координаторів та нових друзів я змогла подолати перші страхи та невпевненість у своїх силах.

Я відчуваю, що цей період у Братиславі не тільки поглибив мої знання та навички у галузі цивільної інженерії, але й відкрив мені новий світ міжнародного спілкування та культурного обміну. Кожен день тут – це виклик та можливість розвиватися не лише як студентка, а й як особистість. Цей досвід назавжди залишиться в моєму серці, а отримані знання та знайомства точно вплинуть на моє майбутнє. Я щиро вдячна рідній Полтавській політехніці за таку неймовірну можливість! Моя порада іншим студентам моєї альма матер: не вагайтеся і пробуйте свої сили! Програми обміну обміну Eramsus+ можуть стати найкращим досвідом вашого життя! Я жодної хвилини не пошкодувала про те, що поїхала сюди і надзвичайно рада, що політехніка пропонує нам, студентам, такі неймовірні можливості! Ну і, звісно, вчіть англійську, бо вона – ключ до успішної комунікації!».

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Нещодавно у Полтавській політехніці відбувся перший регіональний науково-практичний семінар з питань навчання просторовому плануванню у ЗВО України.

Нагадаємо, представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Зараз дві студентки політехніки навчаються в Університеті прикладних наук Аванс в Нідерландах, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Фінляндії, майбутні викладачки розпочали навчання за програмою Erasmus+ в Ганноверському університеті імені Готфріда Вільгельма Лейбніца, троє студенток Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії, студенти-міжнародники розпочали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті Fachhochshule des BFI Wien, студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вероніка Литвиненко, Софія Єрмоленко, Вікторія Хрипко стали учасницями програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Higer Education Institution «Vilnius kolegija» (м. Вільнюс, Литва), після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук, 2 студентки політехніки навчаються в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, п’ятеро студенток-філологів пройшли практику в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, 15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), у рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європою, п’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову, культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія  Кондратюка»