2023-12-01

Студенти-айтішники розповіли про своє навчання в румунському університеті-партнері

У рамках підписаного Меморандуму про співпрацю з провідним румунським вишем – «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, четверо студентів спеціальності «Комп’ютерні науки» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – Ярослав Яцевич, Анастасія Курилех, Дар'я Гаврилко та Павло Дикий у зимовому семестрі навчаються в університеті-партнері за програмами академічної мобільності Erasmus+. Студенти поділилися враженнями від навчання за кордоном.

Студенти-айтішники розповіли про своє навчання в румунському університеті-партнері

У лютому 2023 року Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписав Меморандум про співпрацю та міжінституційну угоду з одним із провідних румунських вишів – університетом «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія).

Підписана угода отримала практичну реалізацію: протягом весняного семестру 2022/2023 навчального року, з 27 лютого по 16 червня 2023 року, 15 студенток Політехніки поглиблювали знання з профільних навчальних дисциплін, опановували нові практичні навички та професійні компетенції в провідному європейському університеті.

В кінці червня студентки повернулись в Альма-матер з новими знаннями, позитивними враженнями та бажанням знову брати участь у програмах академічної мобільності.

З 1 липня по 1 вересня 2023 року (2 місяці) 5 студенток бакалаврату та магістратури спеціальності «035 Філологія» проходили фахову практику в рамках програми Erasmus+ в міжнародному відділі університету “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia, де допомагали з перекладами та міжкультурною комунікацією.

Наразі, у зимовому семестрі 2023/2024 навчального року 32 студенти 10 різних спеціальностей Полтавської політехніки навчаються в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia за програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+.

Студенти 2 та 3 курсів спеціальності «Комп’ютерні науки» поділились своїми враженнями від навчання за кордоном:

Ярослав Яцевич, студент групи 201-ТН спеціальності «Комп’ютерні науки»:

«Останні два місяці в Університеті Альба Юлія для мене були неперевершеним коктейлем з нових вражень та знань. Перегортаючи сторінки цієї короткої глави мого життя, я хочу поділитися з вами тим, що зробило цей період особливим.

Вдосконалення мови: навчання англійською мовою виявилося не лише викликом, а й великою можливістю розширити свій словник та вивчити академічні терміни. Не тільки лекції та спілкування з однокурсниками, але й вивчення наукової літератури в університетській бібліотеці внесло свій вклад у підвищення моєї мовної компетентності.

Виклики та взаємодія: справжнім викликом для мене було адаптуватися до нової освітньої системи та вимог до студентів, які дещо відрізняються від звичних нам. Університет Альба Юлія має високі стандарти, і хоча напочатку було складно, зараз я вже адаптувався і працюю в одному темпі з іншими студентами. Мовний бар'єр також був частиною викликів, але завдяки повазі та підтримці, які надавали місцеві студенти та волонтери ESN, з кожним днем мені ставало все легше.

Саме невеличке місто Альба Юлія, в якому розташований університет, зачарувало мене своєю атмосферою та культурою. Участь у фестивалях та історичних постановках стали неповторними моментами. Румунія виявилася чудовою країною для життя, навчання і подорожейми з одногупниками вже встигли відвідати як румунські архітектурні перлини, так і чарівні куточки Туреччини.

Особисті висновки та майбутнє: цей досвід не лише розширив мої знання, але й відкрив нові горизонти для особистого зростання. Взаємодія з різними культурами та студентами розширила мої горизонти, і тепер я поглядаю на своє майбутнє з новою енергією та планами.

Так от, ці два місяці стали часом відкриттів, дружби та особистого зростання. Навчання в Альба Юлії не лише надало мені академічні знання, а й стало справжньою подорожжю у світ відкриттів».

Анастасія Курилех, студентка групи 302-ТН спеціальності «Комп’ютерні науки»:

«Сам університет розташований у самому історичному центрі Альби і кожен раз проходиш і дивуєшся красі цитаделі. У цілому, якщо знаєш англійську, з парами розібратися не складно. Для більшості предметів, виконуються лабораторні та проекти по спеціальності. Викладачі розуміючі та завжди допоможуть та розкажуть все, що не зрозуміло. Зазвичай, групи студентів з ІТ зовсім не великі, тож ми виконуємо завдання в своєму темпі. Трішки різняться предмети та вид викладання, так як ми навчаємося 4 роки, а в Румунії бакалаврат – це 3 роки навчання. Також ми потроху вивчаємо румунську мову, і, хоч вона відноситься до романських мов і зовсім не схожа ні на українську, ні на англійську, це дуже круто в майбутньому володіти ще однією мовою.

Альба-Юлія – невелике місто, з неймовірними горами навколо. У гуртожитку є всі умови для комфортного життя, також з балкончику відкривається вид на гори. Це неймовірна можливість познайомитися з новими людьми. Волонтери з ESN (у більшості студенти з Молдови та Румунії) роблять наші вихідні наповненими цікавих пригод та відкривають нові місця у місті. Ми беремо участь у всіх заходах, і кожен раз отримує багато вражень та приємних спогадів. Великий плюс – це можливість побачити нову країну, не просто як турист».

Дар'я Гаврилко, студентка групи 302-ТН спеціальності «Комп’ютерні науки»:

«За майже два місяці перебування на обміні Erasmus+ в Румунії в університеті 1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia я на власному досвіді зрозуміла, що це чудова можливість досліджувати нові культури, будувати широку спільноту та розвивати професійні навички.

Чи було страшно їхати в невідому країну на пів року? Я б сказала це захопливо, а завдяки волонтерам, всі переживання розсіялися майже одразу. Волонтери ESN (Erasmus Student Network) допомогли адаптуватися в місті та університеті. Майже щотижня вони організовують цікаві події, це чудова можливість познайомитися із представниками різних країн та провести час цікаво.

Наприклад, Гелловін 2023 ми провели в історичній області Румунії, Трансильванії. Це були незабутні чотири дні нетворкінгу та дослідження Румунії зі студентами-еразмусівцями з усієї країни. Ми відвідали два замки нереальної краси, були учасниками параду прапорів, взяли участь в Erasmus+ Generation Summit 2023 in Râșnov та відчули фантастичну енергію Брашова під час квесту містом.

Нове мовне середовище стало цікавим викликом, а вивчення профільних дисциплін англійською – це корисний досвід для майбутнього. Крім того, ми вивчаємо румунську мову, а всім відомо, що «скільки ти знаєш мов — стільки разів ти людина».

З нетерпінням чекаю на майбутні відкриття, які чекають на мене в Румунії, та вже зараз знаю – це буде неймовірно!»

Павло Дикий, студент групи 302-ТН спеціальності «Комп’ютерні науки»:

«Мій перший семестр в новому університеті був повним різних пригод та відкриттів. Переїзд до нового міста у кожної людини викликає приплив ентузіазму та готовності до нових викликів.

З першого дня мене вразила різноманітність курсів і предметів, які пропонувалися в університеті. Я вибрав кілька цікавих дисциплін і поринув у вивчення нових знань. Щодня я дізнавався щось нове і намагався брати активну участь у класних дискусіях, а їх було дуже багато.

У моєму університеті також є безліч клубів та організацій. Я вступив у студентське товариство за інтересами і швидко знайшов нових друзів, з якими ми проводимо разом час та беремо участь у різноманітних заходах.

Одним із найбільш пам'ятних моментів цього семестру стала для мене можливість участі у науково-дослідній конференції, що дозволило мені застосувати отримані знання на практиці та поринути у захоплюючий процес наукових досліджень.

Моє навчання в університеті було непростим, але водночас захоплюючим та пізнавальним. Я зрозумів, що університет – це не лише місце, де вивчають нові предмети, а й майданчик для особистісного зростання та розвитку. Я отримав багато нових навичок, які допоможуть мені в майбутній кар'єрі, і розширив свій кругозір.

Я з нетерпінням чекаю на наступні можливості взяти участь у програмах кредитної академічної мобільності Erasmus+ і впевнений, що це стане джерелом ще більших можливостей та успіхів».

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нещодавно представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Зараз 2 студентки політехніки навчаються в Університеті прикладних наук Аванс в Нідерландах, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Фінляндії, майбутні викладачки розпочали навчання за програмою Erasmus+ в Ганноверському університеті імені Готфріда Вільгельма Лейбніца, троє студенток Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії, студенти-міжнародники розпочали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті Fachhochshule des BFI Wien, студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вероніка Литвиненко, Софія Єрмоленко, Вікторія Хрипко стали учасницями програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Higer Education Institution «Vilnius kolegija» (м. Вільнюс, Литва), після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук, 2 студентки політехніки навчаються в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, п’ятеро студенток-філологів пройшли практику в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, 15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), в рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європою, п’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»