2023-11-17

Студенти Полтавської політехніки провели воркшоп на тему миробудування та ефективного вирішення конфліктів

У рамках тренінгового курсу «Building bridges towards peace» учасники проєкту провели для першокурсників факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» воркшоп на тему «Позитивний та негативний мир та інші цікавинки з тренінгу «Building Bridges Towards Peace». Учасники заходу покращили навички миробудування та навчилися знаходити конструктивні рішення конфліктів.

Студенти Полтавської політехніки провели воркшоп на тему миробудування та ефективного вирішення конфліктів

Упродовж 23-29 жовтня 2023 року у місті Пустомити (Львівська область) відбувся інформативний тренінг для активної молоді України на тему миробудування та вирішення конфліктів, організований Active Youth Community та ГО Development and Initiative за підтримки Ради Європи. Учасниками проєкту стали шість студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Учасники навчались розробляти локальні ініціативи, які будуть реалізовані в їхніх громадах після завершення тренінгу.

Так, 9 листопада 2023 року друга команда учасників у складі студентів факультету філології, психології та педагогіки – студентки групи 201-ФО спеціальності 014 «Середня освіта» Дарини Ліповської та студентів групи 301-ГФ спеціальності 035 «Філологія» Ірини Крошко й Микити Лапіна, провели в СтудХабі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» захід на тему «Позитивний та негативний мир та інші цікавинки з тренінгу «Building Bridges Towards Peace» для першокурсників факультету філології, психології та педагогіки.

Головною метою воркшопу було заохочення молоді до розвитку навичок миробудування та ефективного вирішення конфліктів серед студентів, пошук ефективних інструментів, які допоможуть учасникам розуміти природу конфліктів, розвивати емпатію та вміння слухати, а також знаходити конструктивні рішення; розвиток навичок миробудування та співпраці.

«Студентське життя – це час великих викликів, відкриттів та змін. Навчання, нові знайомства, але разом із тим – і конфлікти. Важливою частиною університетського досвіду є навчання та розвиток навичок, необхідних для побудови мирного та гармонійного оточення. Особливо актуальним це стало саме зараз – в часи війни, тож наш воркшоп мав на меті допомогти студентам засвоїти ці навички та стати активними агентами позитивних змін у своєму оточенні», – зазначила майбутня перекладачка Ірина Крошко.

Спершу студенти розповіли слухачам про тренінг «Building Bridges Towards Peace», у якому нещодавно взяли участь. Потім пояснили присутнім що таке піраміда потреб Абрагама Маслоу, що таке конфлікти та чому вони виникають, разом зі слухачами шукали відповідь на питання «Що таке мирне співіснування?». Також учасники заходу обговорили нагальні питання про мир, про його види та як їх розрізняти, про ситуацію в аспекті миру в Україні на сьогодні. Вели дискусії на тему потреб, забезпечення прав людини. Також не обійшли стороною упередженість в судженнях та як з цим боротись.

Основними темами воркшопу стали:

  1. Розуміння конфліктів: Перш кроком до вирішення конфліктів є їх розуміння. Учасники воркшопу вивчали природу конфліктів та їх вплив на спільноту.
  2. Навички миробудування: учасники воркшопу обговорювали засоби для побудови миру та гармонії серед студентів. Це включає в себе розвиток комунікативних навичок, вміння співпрацювати та розв’язувати конфлікти конструктивно.
  3. Емпатія та слухання: студенти навчались розуміти позиції інших та відкривати діалог, щоб знаходити спільні рішення.
  4. Стратегії вирішення конфліктів: Представлення різноманітних методів та стратегій для ефективного вирішення конфліктів на особистому та груповому рівні.

«Наш воркшоп – це можливість для студентів не лише отримати нові знання, але й стати агентами позитивних змін у своєму оточенні. Розвиваючи навички миробудування, молодь може сприяти створенню гармонійного та толерантного університетського середовища», – зауважив майбутній перекладач Микита Лапін.

 

Викладачі та студенти Полтавської політехніки вже неодноразово ставали учасниками молодіжних обмінів та тренінгів за програмою Erasmus+ від ГО «Development and Initiative”Speak Up, we are Listening”; “Tolerance for diversity”; “Volunteers beyond borders”; “No Climate – No Future”; “EntreFUTUREship”; “Developing Metal Health Through Youth Work and Non-formal Education”; “Innovation Through Thinking Out of the Box (In&Out)”; “Eco-Friendly Youth”; “Sport and Radicalization”; “Can I join you?”; “Shaping New Tomorrow”; “Bridging the needs of RefuNEETs”; “Spray Hate Away”, “Pedal for life”; “Art as Tool for Fighting Online and Offline Hate Speech”; “Your body is your gym”; “Feel the difference”, “Youth Workers Going Green”, “Share your story: Youth, Inclusion and Storytelling”.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координатора програм академічної мобільності – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)- 91- 08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій  парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нещодавно студентки політехніки розповіли про навчання в одному з провідних вузів Нідерландів, представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Раніше студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності, вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»