2023-11-13

Студенти Полтавської політехніки взяли участь у тренінгу від Ради Європи щодо миробудування та вирішення конфліктів

Шестеро студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь в тренінг для активної молоді України на тему миробудування та вирішення конфліктів, організований за підтримки Ради Європи. Молодь поглибила знання у темі миробудування, запобігання та вирішення конфліктів, ненасильницької комунікації та ознайомилася з діяльністю Ради Європи та European Youth Foundation. Студенти політехніки поділилися враженнями від проєкту.

Студенти Полтавської політехніки взяли участь у тренінгу від Ради Європи щодо миробудування та вирішення конфліктів

Протягом 23-29 жовтня 2023 року у місті Пустомити (Львівська область) відбувся інформативний тренінг для активної молоді України на тему миробудування та вирішення конфліктів. Організаторами проєкту стали Active Youth Community в кооперації з ГО Development and Initiative за підтримки Ради Європи.

Тренінговий курс «Building bridges towards peace» об’єднав 24 молодіжних лідерів, представників громадських організацій та молодіжних працівників, волонтерів, активну молодь, з метою покращення їхньої обізнаності в темі миробудування, запобігання та вирішення конфліктів, ненасильницької комунікації. Від Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» участь у тренінгу взяли шестеро студентів – Дарина Ліповська, Ірина Крошко, Микита Лапін, Кіріл Васильєв, Павло Явтушенко та Антон Баранський. Учасники навчались розробляти локальні ініціативи, які будуть реалізовані в їхніх громадах після завершення тренінгу.

У рамках проєкту відбулись такі заходи, як підготовка та реалізація навчального курсу, проведення кампанії в соціальних мережах та місцеві зустрічі учасників спільноти. Окрім теми миру, частина навчального курсу була присвячена ознайомленню з діяльністю, основними цінностями та інструментами Ради Європи та European Youth Foundation.

Студенти Полтавської політехніки поділилися враженнями від участі в проєкті.

«Тренінг «Building Bridges Towards Peace» проходив в місті Пустомити, Львівська область на базі готелю «Озерний край». Учасниками були студенти з різних університетів міст України, більшість з яких були членами тієї чи іншої громадської організації у своєму місті.

На цьому тренінгу головним завданнями було навчити молодь ненасильницькій комунікації, запобіганню появі конфліктів та способам їх вирішення. Зокрема, особливо виділяється тема миробудування та примирення між громадянами та побудова мирозбереження спільними зусиллями. Не оминули й такі важливі теми сьогодення як стереотипи, упередження і дискримінація. Учасників навчили розрізняти ці поняття та в майбутньому бути обачними в спілкуванні з іншими.

П’ятиденний період співпраці між тренерами та учасниками проєкту мав на меті розширенню знань та поширення інформації серед людей у своїй громаді після завершення навчання. Також учасники проєкту вчились створювати власні локальні ініціативи на основі одержаних знань у своїй громаді для подальшого поширення цієї теми в суспільстві», – поділилася студентка групи 201-ФО спеціальності 014 «Середня освіта» Дарина Ліповська.

«Нас зустрів на вокзалі трансфер до Пустомитів. Ввечері було знайомство, що пройшло в ігровій формі (грали в гру «3 правди 1 брехня»), та вечеря. На цей тренінг приїхало багато людей з різних куточків України: Харкова, Чернівців, Запоріжжя, Рівного, Івано-Франківська та інших міст.

В перший робочий день учасники ділились своїми очікуваннями від цієї програми. Також були встановлення правила нашої мініспільноти на час перебування на тренінгу. Було розглянуто важливу тему «ідентичності: особистісні та колективні». Важлива вона тому, що для вирішення конфлікту екологічно - потрібно усвідомлювати базові речі, одною з яких і є ідентичність.

Також до нас завітав міський голова Пустомитів з вітаннями та побажаннями успіху.

Ввечері нам дали дуже цікаве завдання – відправитися в центр м. Пустомити та провести опитування у жителів. Це було цікаво, адже потрібно було вийти зі своєї зони комфорту. Ми ставили їм питання стосовно історії міста, стереотипів, традиційної кухні, символіки та важливих подій. Всі наші старання потрібно було зафільмувати на відео та презентувати в той же вечір.

Також були лекції на тему ненасильницької комунікації, позитивного та негативного миру, стратегій вирішення конфліктів.

Окрім лекцій учасники виконували багато завдань в групах та командах. Саме робота в різних командах, з різними людьми була кожен раз унікальною. Багато інтерактиву також практикувалося в формі “криголамів”. Це певні ігри, задачі, питання що налаштовували учасників на співпрацю та продуктивну комунікацію. Я дізналась багато нового та познайомилась з цікавими людьми й обов’язково братиму участь у таких тренінгах і надалі», – розповіла студентка 3 курсу спеціальності «035 Філологія» Ірина Крошко.

«Тренінг був чудовим. Окрім тем тренінгу, в рамках якого ми обговорювали як покращити наше життя, як підняти нашу обізнаність у темах миру, миробудування та вирішення конфліктів, я мав змогу познайомитися з чудовими людьми з різних куточків України, з різними поглядами на життя, різними думками та бажаннями. Це дуже сильно посприяло моєму позитивному враженню і моєму подальшому бажанню відвідувати подібні заходи в майбутньому.

Я буду радити відвідувати такі заходи, адже це розширює наші кордони, дозволяє зрозуміти інших та набратися досвіду і вражень не тільки від основної програми тренінгу, а й від спілкування з різними людьми. Я дуже радий, що поїхав на цей тренінг і що Полтавська політехніка пропонує нам, студентам, такі можливості», – зауважив студент 3 курсу спеціальності «035 Філологія» Микита Лапін.

«У рамках тренінгового курсу «Building bridges towards peace» ми відвідували цікаві заняття, покликані підвищити нашу обізнаність в темі миробудування, запобігання та вирішення конфліктів, ненасильницької комунікації.

Підводячи підсумки тренінгу, учасники та учасниці відмітили розвиток власних компетентностей у сфері улагодження конфліктів. Багато хто зауважував, що раніше не задумувався над своїм підходом до вирішення конфліктів до тренінгу, а тепер готові використовувати нові інструменти у спілкуванні з близькими та друзями», – зазначив студент другого курсу спеціальності «Нафтогазова інженерія та технології» Кіріл Васильєв.

«Ще з першого дня я зрозумів, що буду працювати з яскравими особистостями. Кожен з учасників був по своєму особливий. Стало зрозуміло, що буде дуже цікаво. Від молоді відчувалась неймовірна енергія. Завдання тренерів, які з нами працювали протягом цілого тижня було направити цю хвилю енергії в потрібне русло.

Усі очікування від цього тренінгу справдились, насичені та актуальні теми просто затягували в дискусії та обговорення важливих тем для суспільства. Такі практичні зустрічі мають перспективи для взаємодії та створення спільних проєктів», – студент 4 курсу спеціальності «Фізична терапія та ерготерапія» Павло Явтушенко.

Викладачі та студенти Полтавської політехніки вже неодноразово ставали учасниками молодіжних обмінів та тренінгів за програмою Erasmus+ від ГО «Development and Initiative”«Speak Up, we are Listening»«Tolerance for diversity»«Volunteers beyond borders»“No Climate – No Future”“EntreFUTUREship”“Developing Metal Health Through Youth Work and Non-formal Education”; “Innovation Through Thinking Out of the Box (In&Out)”“Eco-Friendly Youth”“Sport and Radicalization”“Can I join you?”“Shaping New Tomorrow”“Bridging the needs of RefuNEETs”“Spray Hate Away”“Pedal for life”; “Art as Tool for Fighting Online and Offline Hate Speech”; “Your body is your gym”; “Feel the difference”, “Youth Workers Going Green”, «Share your story: Youth, Inclusion and Storytelling».

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Польщі, Румунії, Словаччини, Норвегії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координатора програм академічної мобільності – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)- 91- 08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нещодавно представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччинідругокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва тала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодьнауковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

Раніше студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції, студентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгурозглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності, вивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»